CRÒNICA l Cinquena setmana de confinament: Els primers brots verds, però… compte!

JORDI SALVAT – Torredembarra, 20/4/2020

Hem deixat la Setmana Santa enrere, que ens va portar un augment molt considerable de les denúncies per trencar el confinament, protagonitzades en gran part per no residents a Torredembarra i la resta de municipis del Baix Gaià. Aquesta darrera setmana, la Policia Local de Torredembarra amb prou feines ha posat una desena de denuncies, si ho comparem amb la vuitantena dels cinc dies centrals de la Setmana Santa. Però hem vist més moviment al carrer amb el retorn als seus llocs de feina dels treballadors no essencials. Només d’aquí uns dies sabrem si aquesta mesura és precipitada o no.

Aquests últims han estat dies de retorn a la normalitat del confinament, perquè quan anem ja per la cinquena setmana l’excepcionalitat ha passat a ser, malauradament, normalitat. Ens hem mantingut tota la setmana per damunt dels 500 morts diaris a tot l’Estat. No ens podem acostumar de cap manera a aquestes xifres. Aquest diumenge hem baixat fins  400 i escaig morts i ens ha semblat una bona notícia. Les UCI dels hospitals també comencen a respirar una mica més amb les altes superant els ingressos per símptomes greus de Covid-19. Són brots verds, però que cal que brostin i superar els desajustos de la Setmana Santa, amb massa moviments entre territoris que poden produir un perillós repunt. Esperem que no passi.

També tenim alguns apunts de certa normalitat que supera el coronavirus, com l’inici del canvi de contenidors de brossa al Baix Gaià, fruit del nou contacte entre l’empresa FCC i el Consell Comarcal del Tarragonès. Amb algunes setmanes de retard, els treballs de substitució han començat aquesta setmana per la Riera de Gaià i Altafulla. Però la majoria de notícies continuen relacionades amb el coronavirus, ja siguin xifres de contagiats, morts i altes hospitalàries, com donacions de material, aliments, o suspensions d’esdeveniments, com el Ball del Sant Crist de Salomó, una víctima. En el món cultural n’hi hauran moltes.

Aquest cap de setmana el president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet públic que allarga dues setmanes més l’estat d’alarma i ens plantem al 9 de maig. Paral·lelament Sánchez ha anunciat que es relaxarà el confinament dels infants a partir del 27 d’abril. El govern català ja fa un temps que ho defensa i ja ha aprovat fins i tot un pla amb horaris i limitacions. Continua l’enfrontament entre els dos executius amb el govern català fent propostes, l’executiu espanyol bloquejant-la i desacreditant-la en un primer moment i aplicant-la al cap d’un temps. Potser hi havia algun il·lús que es pensava que tot el que ha passat els darrers anys ho curaria -quina ironia- el coronavirus i que allò del #EsteVirusLoParamosUnidos ho solucionaria tot.

També se segueixen aplicant mesures econòmiques més que tímides per pal·liar la situació que viuen empresaris i autònoms. Pròrrogues i ajornaments per al pagament d’impostos. Enviem la pilota més endavant per donar un respir a economies familiars i tresoreries d’empreses, però la pilota tornarà abaixar al camp i caldrà jugar-la. Per les previsions de desconfinament de certs sectors, en tres o sis mesos l’economia no s’haurà reactivat. Mentre altres països opten per mesures més radicals, l’Estat espanyol tira endavant amb pedaç rere pedaç. Per altra banda, cada cop sona més fort la implantació d’una renda universal. Una idea benintencionada i necessària, però que cal preparar-la molt bé perquè compleixi l’objectiu d’ajudar als més febles i no els aprofitats. Els de sempre.

L’optimisme ens arriba en forma de vídeos de malalts que han passat dies intubats a l’UCI i que ara tornen a casa. Un exemple és el de l’altafullenc Martí Anglès, que va ser protagonista aquesta emotiva rebuda aquest dijous passat. O la torrenca Pilar Coca uns dies abans. Són exemples que han de servir per demostrar que el Covid-19 es pot superar, però que també val la pena prendre les màximes mesures per evitar contagiar-se i entrar en una ruleta que va des de l’absència de símptomes a l’UCI. Precisament aquesta setmana podrem recollir mascaretes a les farmàcies. Veurem si passa el mateix que amb el paper higiènic aquells dies d’inici de la pandèmia que ara semblem tan llunyans.

Foto: Les UCI dels hospitals respiren millor des de fa uns dies amb unes altes que superen els ingressos. / SALUT

Hemeroteca

Tweets recents

Share This