CRÒNICA l Primer cap de setmana de confinament (progressiu)

JORDI SALVAT – Torredembarra, 15/03/2020

Torredembarra i el Baix Gaià s’han adormit, almenys pel que fa als seus carrers, passejos i places, per combatre el coronavirus COVID-19. En només tres dies, la baixada de ritme anunciada dijous s’ha convertit en una mena de coma induït. Ha estat un procés progressiu. Dissabte al matí, el tancament de bars i restaurants i un gran nombre de botigues reduïa l’ambient als carrers i les mesures de seguretat en els establiments que restaven oberts generaven un ambient d’una certa irrealitat.

Però la gent circulava pel carrer, mentre altres ja havien anunciat un confinament llavors voluntaris. Fins i tot algun bar mantenia una certa activitat més o menys clandestina, amb la porta tancada i amb la clientela més fidel o sense tantes precaucions i ocupant alguna taula de terrasses exteriors. La Policia Local advertia aquests negocis, amb l’agent amb la seva corresponent mascareta. Una imatge curiosa i inquietant.

Trenta requeriments i una acta d’incompliment a Torredembarra

Fonts municipals informen que es van aixecar 30 requeriments i una acta d’incompliment i reincident del decret del Govern de la Generalitat de tancament de bars i restaurants a partir de les 00:00 hores del dissabte, 14 de març.  De mascaretes entre els que passejaven pel carrer se’n podien veure bastantes (un 20-30%), però sense un patró establert. Ni edat, ni sexe, ni raça. Malgrat les recomanacions de les administracions, es veia, doncs, força gent gran pels carrers.

Les hores passaven. El dissabte a la tarda es respirava un ambient de pròrroga, esperant la compareixença del president Pedro Sánchez per concretar les mesures de la declaració de l’Estat d’alarma, que s’anava endarrerint una hora, dos, tres… Hi havia menys moviment al carrer que un dia Nadal per la tarda, sense gairebé cap comerç obert. La retirada de taules i cadires de les terrasses de bars i cafeteries augmentava la sensació d’excepcionalitat. Al Passeig Marítim de Torredembarra hi havia gent passejant, runners i algun ciclista. Era l’últim cop que hi podrien fer en dies sense exposar-se a una sanció econòmica.

Als balcons torrencs apareixien els primers domassos de Santa Rosalia, seguint la crida de mossèn Joaquim Gras, des de la Facebook de la Parròquia de Sant Pere, que en un vídeo de gairebé cinc minuts feia arribar les seves reflexions als feligresos sobre el moment que vivim a causa del COVID-19.

El diumenge estrenàvem Estat d’alarma amb carrers i places deserts. Podien passar minuts sense veure passar un cotxe o algun transeünt, acompanyat la una gran part dels cops d’un gos. Els Ajuntaments traduïen en bans la publicació al BOE de l’Estat d’alarma, amb aquestes limitacions (i no limitacions) tan qüestionades, com permetre obrir a les perruqueries. I Mossèn Joaquim emetia la missa dominical per streamming i sense públic presencial.

“La gent col·labora i després del decret encara es veu algú però mica en mica van sent conscient atès la gravetat i la celeritat dels fets. Aquest matí (diumenge) teníem gent al passeig i platja però poc a poc marxaven”, explicaven fonts municipals.

Preparant el dilluns

També els consistoris es preparaven pel dilluns de retorn a l’”anormalitat”. L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, decretava a primera hora de la tarda els serveis mínims essencials i  restringia la presència de personal i públic a les dependències de l’Ajuntament Aquestes mesures impulsades pel govern torrenc comporten la restricció de la presència de personal i  públic al Castell i a les altres seus municipals, amb l’excepció de la  Policia Local: Es prioritzarà l’atenció telefònica i digital.

Només  romandrà en funcionament, i amb restriccions, l’Oficina d’atenció al ciutadà (OAC). Els restants serveis només funcionaran per a les  tasques administratives que resultin indispensables i pel període de  temps estrictament necessari. Excepte en el cas de l’OAC, i en la  mesura que sigui possible, les tasques inajornables es realitzaran  mitjançant teletreball. La convocatòria i celebració de sessions dels  òrgans col·legiats no es duran a terme si no hi ha assumptes urgents.  Per tant, el ple ordinari de l’Ajuntament de Torredembarra que s’havia  de convocar per al 19 de març, queda ajornat. Es recomana a la població seguir els canals oficials d’informació i es  recorda que molts tràmits amb l’Ajuntament es poden dur a terme a  través de la seu electrònica.

Regidors d’Altafulla penjaven a xarxes imatges de la reunió de govern a través d’internet que mantenien des dels seus domicilis. L’Ajuntament d’Altafulla restringia també la mobilitat de tot el personal municipal i suspenia l’activitat administrativa presencial amb excepció dels serveis d’Atenció al Ciutadà i de la Policia Local, que ho faran amb serveis mínims. També s’autoritzava a tot el personal de l’Ajuntament d’Altafulla a la permanència al seu domicili, mentre duri la suspensió d’activitats, amb plena disponibilitat per la localització per part dels seus respectius responsables, sent factible la realització de teletreball, a l’efecte del qual la concreta adscripció de treballadors als serveis que requereixin tràmits pels responsables de cada servei.

Foto: Imatge de la plaça de la Font aquest dissabte a la tarda, que transmet l’excepcionalitat del moment que vivim. / TORREDEMBARRA ACTUALITAT

Hemeroteca

Tweets recents

Share This