Com evitar els ofegaments dels nens a les piscines

EVA REMOLINA / AMIC – 1/6/2024

L’estiu és sinònim de diversió a l’aire lliure, i les piscines són un dels espais preferits per a famílies amb nens. Malgrat això, les piscines poden ser un lloc perillós si no es prenen les precaucions adequades. L’ofegament és una de les principals causes de mort accidental entre nens petits, i és crucial conèixer els riscos i les mesures de prevenció per evitar tragèdies.

Els principals riscos que poden provocar l’ofegament són:

Manca de Supervisió: La manca de vigilància adulta és la principal causa d’ofegament en nens. Els nens poden ofegar-se en qüestió de segons, fins i tot en una piscina petita.

Accés No Controlat: Les piscines sense tancaments adequats permeten que els nens hi accedeixin sense vigilància.

Incapacitat per Nedar: Molts nens no saben nedar o no tenen suficient experiència per mantenir-se segurs a l’aigua.

Jocs Perillosos: Els jocs de saltar o empènyer altres a l’aigua poden conduir a situacions perilloses.

Objectes a la Piscina: Joguines o altres objectes a la piscina poden atreure els nens i portar-los a situacions perilloses.

Mesures de Prevenció

Supervisió Constant: La supervisió adulta constant i vigilant és fonamental. Mai deixis els nens sols a prop de l’aigua, ni tan sols per un moment.

Tancaments de Seguretat: Instal·la tanques al voltant de la piscina amb una porta de tancament automàtic. Això impedeix que els nens puguin accedir.

Ensenyament de Natació: Inscriure els nens a classes de natació des de petits els ajuda a adquirir habilitats per nedar i autorescatar-se.

Normes de Seguretat: Estableix i reforça normes clares sobre l’ús de la piscina, com ara no córrer, no empènyer altres nens a l’aigua, i no nedar sols.

Joguines Fora de l’Aigua: Mantingues les joguines fora de la piscina quan no s’utilitzen per evitar que els nens es temptin a agafar-les.

Curs de Reanimació Cardiopulmonar (RCP): Tots els adults que supervisin els nens a la piscina haurien de tenir coneixements bàsics de RCP. Això pot ser vital en cas d’emergència.

Flotadors i Equipament de Seguretat: Utilitza flotadors aprovats i adequats per l’edat i pes del nen. Assegura’t que sempre es facin servir correctament.

Actuació en Cas d’Ofegament

Cridar Ajuda: Si un nen està en perill, crida immediatament per demanar ajuda.

Treure el Nen de l’Aigua: Si és segur fer-ho, treu el nen de l’aigua tan ràpidament com sigui possible.

Iniciar RCP: Si el nen no respira, comença immediatament la reanimació cardiopulmonar mentre esperes l’arribada dels serveis d’emergència.

Mantenir la Calma: Actua amb rapidesa, però mantén la calma per prendre les decisions correctes.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This