Com combatre la soledat no desitjada

EVA REMOLINA / AMIC – 18/5/2024

La soledat no desitjada és una experiència emocional en què una persona se sent aïllada i desconnectada dels altres, malgrat el desig de tenir contacte social i relacions significatives. Aquest tipus de soledat no es tracta només de la manca de companyia física, sinó de la manca de connexió emocional i suport social. Pot afectar persones de totes les edats i contextos, i té un impacte negatiu significatiu en la salut mental i física.

Com evitar la soledat no desitjada
Fomentar les relacions socials: Participar en activitats comunitàries, clubs o grups d’interès pot ajudar a conèixer gent nova i establir noves amistats. Les activitats regulars amb altres persones poden proporcionar una sensació de pertinença.

Mantenir el contacte amb amics i familiars: Fer un esforç conscient per mantenir i enfortir les relacions existents és crucial. Això pot incloure trucades telefòniques, missatges de text, videotrucades o trobades en persona.

Participar en activitats físiques: L’exercici físic, com unir-se a un gimnàs, fer caminades en grup o participar en classes de ioga, pot millorar l’estat d’ànim i oferir oportunitats per socialitzar.

Ser proactiu: No esperar que els altres facin el primer pas. Convidar algú a prendre un cafè o a passejar pot ser el començament d’una nova amistat.

Com ajudar a les persones que pateixen soledat no desitjada

Mostrar empatia i comprensió: Escoltar activament i mostrar interès genuí pels sentiments de la persona pot fer que se sentin menys sols. Evitar jutjar i oferir suport emocional és fonamental.

Fomentar la seva participació en activitats socials: Animar-los a participar en activitats que els agradin i oferir-se a acompanyar-los pot fer que se sentin més còmodes i menys aïllats.

Ser constant en el contacte: Fer un esforç per mantenir el contacte regular amb la persona, ja sigui a través de trucades telefòniques, missatges o visites, pot fer una gran diferència en la seva sensació de connexió.

Ajudar-los a trobar recursos: Hi ha moltes organitzacions i grups de suport que poden ajudar les persones a connectar amb altres. Ajudar-los a trobar aquests recursos pot ser un pas important per reduir la seva soledat.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This