Guia per a una barbacoa segura: Precaucions i consells pràctics

EVA REMOLINA / AMIC – 4/5/2024

Les barbacoes són tota una tradició , especialment durant els mesos d’estiu. És una oportunitat perfecta per reunir-se a l’aire lliure, gaudir de la natura i, és clar, delectar-se amb deliciosos menjars a la graella. No obstant això, és essencial recordar que, juntament amb l’emoció de l’oci, també hi ha la responsabilitat de garantir la seguretat de tothom i prevenir el perill d’incendis. Aquí us oferim una guia completa sobre com organitzar una barbacoa segura i satisfactòria.

Triar el lloc adequat:

La primera precaució que cal tenir en compte és seleccionar un lloc adequat per a la barbacoa. Opta per una àrea oberta i lluny de vegetació densa, arbres i estructures inflamables. Evita les zones ventoses que poden propagar les flames amb facilitat. Assegura’t que hi hagi un espai suficient al voltant de la graella per a un accés segur i per evitar el risc de focs forestals.

Preparar la graella:

Abans d’encendre la barbacoa, assegura’t que estigui en bon estat i lliure de greixos o residus que puguin provocar flames incontrolades. Si utilitzes una barbacoa de gas, verifica que les connexions estiguin ajustades i sense fugues. Mantén una font d’aigua o un extintor a prop en cas que sigui necessari.

Encendre el foc:

Opta per mètodes segurs per encendre el foc, com ara llançar els llauradors de carbó o les pastilles encenedores de barbacoa. Evita l’ús de líquids inflamables com benzina o alcohol, ja que poden causar explosions perilloses. No sobrepassis mai la quantitat recomanada de carbó o llenya per evitar que les flames siguin massa grans i incontrolables.

Supervisar constantment:

Mentre la barbacoa estigui encesa, és crucial supervisar-la constantment. Evita deixar-la sola, especialment si hi ha nens o mascotes al voltant. Mantingues els materials inflamables lluny del foc i recorda que la graella continuarà calenta durant un temps després de cuinar. Usa pinces llargues per manipular els aliments i evita cremar-te.

Apagar el foc adequadament:

Un cop hagis acabat de cuinar, assegura’t d’apagar les flames completament i espera que el carbó o la llenya es refredin abans de descartar-les. No llencis cendres calentes en contenidors de fem o en àrees de vegetació, ja que poden provocar incendis. Fes servir aigua per apagar qualsevol brasa romanent i assegura’t que la graella estigui totalment apagada abans de marxar.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This