Amaxofòbia: Quan la por domina el volant

EVA REMOLINA – AMIC, 13/4/2024

La por és una emoció humana natural, present en diverses circumstàncies de la vida quotidiana. Quan aquesta por es manifesta de manera intensa i persistent davant una situació específica, com ara conduir, pot arribar a interferir significativament en la qualitat de vida de les persones. Parlem de l’amaxofòbia, una de les fòbies més comunes que afecta un nombre significatiu de la població.

Què és l’Amaxofòbia?

L’amaxofòbia, coneguda també com la por a conduir, és una fòbia caracteritzada per un intens temor o ansietat associada a conduir un vehicle. Aquesta por pot ser desencadenada per diversos factors, com ara la por a tenir un accident, la por a perdre el control del vehicle o fins i tot la por a la crítica dels altres conductors. Les persones que pateixen d’amaxofòbia poden experimentar símptomes físics com taquicàrdia, suor excessiva, marejos o fins i tot atacs de pànic.

L’amaxofòbia pot afectar persones de qualsevol edat i antecedents, tot i que és més comuna en aquells que han tingut experiències traumàtiques relacionades amb la conducció, com ara haver estat implicats en un accident de trànsit. A més, les persones amb un alt nivell d’ansietat o aquelles que tenen una baixa autoestima poden tenir més probabilitats de desenvolupar aquesta fòbia.

Les causes exactes de la serva aparició no estan del tot clares, però es creu que pot ser el resultat d’una combinació de factors genètics, biològics, psicològics i ambientals. Les experiències negatives relacionades amb la conducció, com ara accidents o situacions de trànsit estressants, poden contribuir al desenvolupament d’aquesta fòbia. A més, els models de comportament observats durant la infància, com veure els pares o altres figures d’autoritat expressant por a conduir, també poden influir en la seva aparició.

Com vèncer la por a conduir

Tot i que l’amaxofòbia pot ser una experiència difícil, és possible superar-la amb l’ajuda adequada. Algunes estratègies que poden ser útils per afrontar aquesta fòbia inclouen:

Buscar ajuda professional: Un terapeuta especialitzat en trastorns d’ansietat pot ajudar a les persones que pateixen d’amaxofòbia a identificar les seves pors i a desenvolupar estratègies per superar-les.

Exposició progressiva: Gradualment, exposar-se a les situacions que provoquen por, com ara conduir en trànsit o en autopista, pot ajudar a dessensibilitzar les respostes d’ansietat.

Tècniques de relaxació: Aplicar tècniques de respiració profunda, meditació o relaxació muscular progressiva pot ajudar a reduir els nivells d’ansietat associats amb la conducció.

Conèixer les habilitats de conducció: Fer cursos de conducció defensiva o sessions de reciclatge de conducció pot augmentar la confiança del conductor i reduir la por associada amb la conducció.

Posar-se objectius realistes: Establir metes progressives i realistes relacionades amb la conducció pot ajudar a les persones amb amaxofòbia a guanyar confiança en les seves habilitats i a superar la por.

Foto: GETTY IMAGES

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This