Com afilar bé els ganivets per aconseguir un tall perfecte

EVA REMOLINA / AMIC – 10/3/2024

Afilar correctament els ganivets no només facilita la feina a la cuina, sinó que millora la seguretat i la precisió del tall. Afilar, però, un ganivet, no consisteix tan sols a passar-lo per una pedra aleatòria. Hi ha una tècnica i una preparació adequades que cal seguir per obtenir resultats òptims. Aquests són uns passos senzills per aconseguir un afilat perfecte:

Tria la pedra adequada: Existeixen diverses pedres d’afilar amb diferents graus de granularitat. Per ganivets poc desgastats, és millor utilitzar una pedra més gruixuda, mentre que per a ganivets amb un tall ja definit, es recomana una pedra més fina. És important també assegurar-se que la pedra estigui plana i neta abans de començar.

Preparar el ganivet: Abans d’iniciar el procés d’afilar, és imprescindible netejar el ganivet. S’ha de treure qualsevol residu de menjar que pugui estar enganxat a la fulla. A més, cal assegurar-se que la fulla estigui totalment seca per evitar qualsevol oxidació.

Angle adequat: Mantenir un angle constant és clau per a un tall uniforme. Els angles varien segons el tipus de ganivet i l’ús que se’n faci. Per a la majoria dels ganivets de cuina, un angle d’aproximadament 20 graus és ideal.

Moviments constants: Quan s’afila el ganivet, és important mantenir moviments constants i uniformes. Es pot començar amb moviments llargs i suaus, i anar reduint la pressió a mesura que s’arriba a la part final de la fulla.

Comprovar el tall: Després de passar el ganivet per la pedra unes quantes vegades, és bo comprovar el tall. Això es pot fer amb una fulla de paper o amb un tomàquet. Si el ganivet pot tallar el paper amb facilitat o talla el tomàquet sense esforç, llavors està prou afilat.

Mantenir la constància: L’afiliat dels ganivets és una tasca que requereix pràctica i constància. És recomanable afilar els ganivets regularment, abans que estiguin molt desgastats, ja que això facilitarà el procés i mantindrà el ganivet en òptimes condicions.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This