Els 6 errors més habituals que t’impedeixen tenir una dentadura sana i radiant

BELLEZACTIVA.COM / AMIC – 11/2/2024

Lluir una dentadura sana i radiant és molt més senzill del que creem, només n’hi ha prou amb canviar uns certs hàbits de la nostra rutina que, sense saber-ho, perjudiquen les dents.

Aquests són els sis costums que posen en perill la salut del teu somriure i eviten que tinguis una dentadura sana i radiant:

1- Mossegar bolígrafs, llapis o qualsevol altre objecte: aquesta mania tan estesa pot causar un gran dany bucodental, ja que en estrènyer aquests objectes entre les dents, a més de fer que es desprenguin trossos de plàstic o fusta, poden provocar microtrencaments a les peces dentals, a causa de la força que s’exerceix.

2- Usar les dents com a eina multiús: petits gestos com tallar fil en cosir o humitejar-ho i passar-ho entre les dents, encetar ampolles, entre altres accions, poden fer que, a poc a poc, apareguin petites osques en ells que provoquen que aquests perdin la seva regularitat. Aquestes accions danyen la dentadura i, a més, poden ser les causants de trencaments severs en ella.

3- Abusar dels cítrics: la creença popular que sosté que les taronges i mandarines són els millors aliats per a combatre el refredat o la grip, fa que en els mesos de fred augmenti el seu consum. I en aquest cas és pitjor el remei que la malaltia. A més de no estar demostrat científicament, l’àcid d’aquests cítrics afebleix l’esmalt dental, augmentant el risc a patir càries, a més d’augmentar la sensibilitat dental.

4- Usar escuradents danya les genives i les dents: aquestes eines suposen una forma errònia de mantenir la teva dentadura neta. Canvia’ls per fil dental o per raspalls interproximals per a retirar les restes de menjar de la boca i incorpora l’ús d’aquests instruments en la teva rutina d’higiene bucodental diària.

5- Mossegar-se les ungles: és un hàbit que enlletgeix l’aspecte de les mans i perjudica greument les dents. El xoc de la dentadura amb les ungles fa que es desprenguin petits prismes de l’esmalt, creant microfractures en les dents. A més, com les mans són un focus de bacteris, en mossegar-nos les ungles facilitem l’accés d’aquests microorganismes a la nostra boca, afavorint el risc de patir càries. Aquest mal hàbit també pot causar patologies bucodentals i danys a les articulacions de la mandíbula com, per exemple, el trastorn en l’articulació temporomandibular, una patologia que afecta els ossos i els músculs que uneixen el crani amb la mandíbula inferior. A què estàs esperant per a deixar de mossegar-te les ungles?

6- Raspallar-se les dents just havent menjat… No! Encara que és molt positiu mantenir la higiene dental, raspallar-se les dents res més menjar pot ser més perjudicial que beneficiós. Quan es pren aliments àcids, refrescos o dolços, el pH de la boca es torna més àcid. En aquest moment, l’esmalt està especialment sensible, de manera que la fricció amb les truges del raspall pot danyar-lo i facilita l’accés dels bacteris a les dents. Després de menjar espera un mínim de mitja hora abans de raspallar-te les dents i, mentrestant, beu aigua o mastega xiclet per a afavorir la producció de saliva i restableixi ràpidament el pH.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This