El concurs literari AMIC-Ficcions aconsegueix una participació de 4.973 alumnes inscrits, 3.503 de Catalunya

AMIC – 6/2/2024

El concurs literari “AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries” ha tancat les seves dades de participació de la 16a edició amb un total de 4.973 alumnes registrats provinents de 309 centres educatius de Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Aragó. A més, aquesta setzena edició ha assolit una xifra històrica pel que fa al nivell d’implicació de l’alumnat amb un increment de més del 30% dels grups que han publicat el 1r capítol dins el certamen de creació literària, amb un total de 2.336 històries presentades a través de la pàgina web del concurs, assolint així el rècord de participacions en la història del concurs.

De Catalunya participen a AMIC-Ficcions un total de 3.503 joves. Més en concret, la demarcació de Barcelona continua sent la zona on més estudiants participen, arribant als 2.291 inscrits de 128 instituts. En aquest cas, l’Escola Mare de Déu de La Salut de Sabadell és el centre amb més participants de la demarcació de Barcelona amb un total de 231 inscrits, convertint-se en l’escola amb més participants d’aquesta 16a edició.

A continuació, destaca la participació de la demarcació de Girona amb 574 inscrits, amb 122 participants més respecte l’edició anterior provinents de 42 centres educatius. D’aquesta manera, l’INS Cendrassos de Figueres és el centre amb més participants per segon any consecutiu amb un total de 84 alumnes inscrits.

Pel que fa a Lleida participen un total de 309 estudiants, en aquest cas s’han registrat 50 alumnes més respecte a la 15a edició provinents de 16 centres educatius. El centre amb més participants és l’INS Joan Solà de Torrefarrera amb 75 inscrits.

Finalment, la demarcació de Tarragona suma 329 participants provinents de 22 centres educatius. L’Escola Camp Joliu de l’Arboç és el centre amb més participació d’aquesta zona amb un total de 117 alumnes registrats.

Distribució de la resta de participants

Al País Valencià amb 1.011 estudiants. Destaquen els 383 alumnes que s’han inscrit de València, 91 joves més que en l’edició anterior; 352 d’Alacant i 276 de Castelló.

A les Illes Balears, 422 nois i noies s’han inscrit en el concurs. L’illa amb més participació és Mallorca amb 271 alumnes, 70 més que en la passada edició, seguida d’Eivissa amb 89, Menorca amb 61 i la incorporació de Formentera amb un alumne participant de l’IES Marc Ferrer.

També, s’han unit al concurs literari 37 alumnes d’Aragó: 32 estudiants d’Osca i 5 estudiants de Saragossa, consolidant, un any més, la presència d’estudiants d’aquesta comunitat autònoma al concurs.

Les inscripcions per participar en el certamen de creació literària es van activar el passat 2 d’octubre i s’han tancat aquest 30 de gener amb 4.973 estudiants registrats.  A través de la pàgina web www.amicficcions.cat qualsevol usuari pot llegir els capítols que van publicant els joves participants.

El funcionament

El concurs “AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries” està enfocat a alumnes de 14 a 18 anys que cursin 2n cicle d’ESO, Batxillerat o Cicles Formatius de Grau Mitjà. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, creada per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), busca impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants. Així com fomentar l’escriptura i la literatura en català.

Prenent cinc inicis de novel·la: La bruixa blanca de Shelby Mahurin, La cosina gran de Laura Gost, Guilleries de Ferran Garcia, La connexió maltesa de Jordi Sierra i Fabra i El fill del senescal d’Egipte (autor anònim). Els participants han d’escriure un relat dividit en tres capítols i penjar-los a través del web del concurs seguint el calendari d’entrega. Els alumnes podran participar tant individualment com en grup de fins a tres persones.

Jurat, premis i gran final

Un jurat format per persones vinculades al món de la literatura i l’educació serà l’encarregat d’escollir els guanyadors i els finalistes. Es valorarà la qualitat literària dels textos, la coherència argumental i l’originalitat de les històries. Durant la segona quinzena del mes d’abril es publicaran els noms dels finalistes, i al mes de maig es farà l’entrega de premis i diplomes en diversos actes arreu dels territoris de parla catalana.

Els premis de l’edició d’enguany són: iPhones, PlayStations, iPads, llibres electrònics, rellotges intel·ligents i auriculars sense fils. També es premiaran als professors/es més motivadors/es dels diferents territoris que més alumnes hagin presentat al concurs i, entre els quals, més relats hagin arribat a la final. Entre els premis al professorat per províncies sortirà el Premi al Professor/a més motivador/a de cada territori, el qual serà guardonat amb una estada per a dues persones de dos dies amb sopar o esmorzar inclòs.

Organitza AMIC, compromís amb l’educació

L’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, representa a més de cinc-cents cinquanta mitjans impresos, digitals i audiovisuals de proximitat, temàtics i generalistes fortament arrelats arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa d’1.300.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 d’usuaris únics mensuals.

L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.

Foto: Foto de família de la darrera edició d’aquest certamen literari juvenil. / AMIC

Hemeroteca

Tweets recents

Share This