En què consisteix l’endometriosi?

EVA REMOLINA / AMIC – 3/2/2024

L’endometriosi implica el creixement de petits nòduls o tumors benignes formats per cèl·lules semblants a les de l’endometri. Aquests nòduls poden aparèixer en diversos òrgans del sistema reproductor com les trompes de Fal·lopi, els ovaris, els teixits que recobreixen la pelvis i fins i tot altres llocs més llunyans com el diafragma o l’intestí, i poden créixer, sagnar i causar inflamació, provocant dolor i, en alguns casos, formar cicatrius.

Aquesta malaltia afecta milions de dones arreu del món.

Els símptomes de l’endometriosi varien d’una persona a una altra, però moltes dones experimenten dolor pelvià crònic, dolor durant les relacions sexuals, menstruacions doloroses, problemes digestius i, en alguns casos, dificultats per quedar-se embarassades.

El dolor constant i la incertesa amb relació a la fertilitat poden tenir també conseqüències emocionals significatives. És per això que l’ansietat, la depressió i altres problemes de salut mental sovint acompanyen aquesta malaltia.

El diagnòstic de l’endometriosi pot ser un repte, ja que els seus símptomes es confonen amb altres problemes de salut. L’exploració física, les proves d’imatge com la ressonància magnètica i, en alguns casos, la laparoscòpia (una petita intervenció quirúrgica) poden ser necessàries per confirmar la presència d’aquesta malaltia.

Pel que fa al tractament, aquest se centra a alleujar el dolor, controlar la inflamació i, en molts casos, millorar la fertilitat. Els medicaments antiinflamatoris, les teràpies hormonals i fins i tot la cirurgia poden ser opcions, tot depenent de la gravetat dels símptomes i els desitjos reproductius de la pacient.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This