Fasciïtis Plantar: Com prevenir, diagnosticar i tractar aquesta dolorosa afecció del peu

EVA REMOLINA / AMIC – 13/1/2024

La fasciïtis plantar es caracteritza per un fort dolor a la planta del peu, especialment al voltant del taló causat per la inflamació de la fàscia plantar, una banda de teixit connectiu que uneix l’os del taló amb els dits. Aquest dolor pot ser més intens al matí o després de períodes prolongats d’estar dret. Moltes persones descriuen la sensació com una punxada aguda o una molèstia constant. És crucial prestar atenció als símptomes i buscar ajuda professional si se sospita la presència de fasciïtis plantar. Generalment, el facultatiu que se n’ocupa del diagnòstic sol ser un podòleg, un ortopedista, un reumatòleg o un traumatòleg, i es pot diagnosticar mitjançant una revisió clínica i, en alguns casos, amb estudis d’imatge com ara radiografies, ecografies o una ressonància magnètica. És important comunicar de manera precisa els símptomes i la durada del dolor per ajudar el professional a determinar el millor pla de tractament.

La fasciïtis plantar pot tenir diverses causes, incloent-hi l’ús excessiu del peu, la mala biomecànica del peu, la sobrecàrrega, l’obesitat i l’edat. Corregir algunes d’aquestes causes pot ser part del pla de tractament per prevenir la recurrència de la fasciïtis plantar.

El tractament de la fasciïtis plantar pot ser multifacètic i variar segons la gravetat del cas. Algunes de les opcions de tractament més comunes inclouen:

Reposició i estiraments: Descansar el peu i realitzar estiraments específics pot ajudar a alleujar la inflamació i millorar la mobilitat.

Gel fred i calor local: L’aplicació de gel fred pot reduir la inflamació, mentre que l’ús de calor local pot alleujar el dolor i millorar el flux sanguini.

Antiinflamatoris no esteroidals (AINEs): Medicaments com l’ibuprofèn o el naproxèn poden ser receptats per reduir el dolor i la inflamació.

Plantilles i calçat adequat: L’ús de plantilles ortopèdiques pot ajudar a corregir problemes biomecànics que podrien contribuir a la fasciïtis plantar. Calçat adequat amb un bon suport pot ser essencial per prevenir recurrències.

Teràpia física: Un fisioterapeuta pot dissenyar un programa d’exercicis específics per alleujar la fascitis plantar i millorar la força i la flexibilitat del peu.

En casos greus i resistents als tractaments conservadors, la cirurgia pot ser una opció per alliberar la tensió de la fàscia plantar.

Prevenir la fasciïtis plantar implica mantenir un pes saludable, utilitzar calçat adequat, evitar activitats que puguin causar sobrecàrrega en els peus i realitzar estiraments regulars dels músculs de la cama i el peu.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This