L’Hipnosi com a teràpia alternativa

EVA REMOLINA / AMIC – 7/1/2024

La hipnosi és un estat alterat de consciència caracteritzat per una atenció focalitzada, un augment de la sugestionabilitat i una disminució de l’activitat conscient. Contràriament a la representació cinematogràfica, la hipnosi no és una pèrdua de control d’un mateix, sinó una experiència guiada en la qual la ment està més oberta a suggeriments. El terme “hipnosi” deriva de la paraula grega “hypnos”, que significa son, indicant que l’estat pot semblar similar al son, tot i que es manté un nivell de consciència.

En què consisteix la hipnosi?

Durant una sessió d’hipnosi, l’hipnotitzador utilitza suggeriments verbals i tàctils per induir un estat de relaxació profund i concentració. Aquest estat permet que la ment accedeixi a la part inconscient, on s’emmagatzemen records, emocions i comportaments. És en aquesta àrea de la ment on es poden realitzar canvis positius o explorar qüestions que poden ser difícils d’abordar en un estat de consciència normal. La hipnosi s’usa per a diverses finalitats, com ara la gestió de l’estrès, la superació de pors i fòbies, la millora del rendiment, i fins i tot per a deixar de fumar. Això no obstant, és important destacar que la hipnosi no és una panacea i no és eficaç per a tothom. La resposta varia d’una persona a una altra i està influïda per diversos factors com la seva disposició, confiança en l’hipnotitzador i la seva habilitat per relaxar-se.

Com es fa la hipnosi?

La hipnosi és duta a terme per professionals entrenats, com psicòlegs clínics o hipnoterapeutes. Tot i que les tècniques específiques poden canviar segons l’especialista, la seqüència general d’una sessió inclou els següents passos:

Inducció: L’hipnotitzador introdueix l’individu en un estat de relaxació progressiva mitjançant suggeriments calmants repetitius.

Aprofundiment: Un cop s’ha aconseguit la relaxació, l’hipnotitzador pot usar tècniques per aprofundir en l’estat hipnòtic, com ara la visualització o la concentració en sensacions físiques.

Suggeriments: Amb la ment més receptiva, es presenten suggeriments per obtenir els objectius de la sessió, com ara la reducció de l’ansietat o el canvi de comportaments no desitjats.

Retorn a la consciència normal: Al final de la sessió, l’hipnotitzador guia l’individu per tornar gradualment a l’estat de consciència normal.

La hipnosi és una eina interessant per explorar i modificar aspectes de la ment humana. Si bé la hipnosi no és una solució universal, a molts individus els hi pot oferir una via única cap a la comprensió i millora personal.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This