El Grèvol: Una planta emblemàtica de Nadal

EVA REMOLINA / AMIC – 16/12/2023

El Grèvol, conegut científicament com a Ilex Aquifolium, és un arbust o petit arbre que pertany a la família de les Aquifoliàciae. Les seves fulles són verdes fosques, coriàcies i tenen formes diferents, algunes amb marges espinosos. Les flors són petites i de color blanc verdós, i el seu fruit, conegut com a drupa, és una petita baia de color vermell brillant que apareix a la tardor.

Per conservar un grèvol tallat, és crucial mantenir-lo ben hidratat. Cal tallar la base de l’arbre en un angle oblic i col·locar-lo en aigua immediatament. És important mantenir el recipient d’aigua sempre ple i ubicar el grèvol lluny de fonts de calor directes com radiadors o llums intenses, així com de corrents d’aire fred.

El grèvol és una planta relativament fàcil de cuidar. Prefereix un sòl ric en nutrients i ben drenat. S’ha de regar regularment, però s’ha de tenir cura de no deixar que el sòl esdevingui massa humit.

Relació amb Nadal

La relació entre el grèvol i Nadal té arrels profundes en la tradició i la simbologia. El verd etern de les fulles del grèvol simbolitza la vida i la vitalitat en els mesos d’hivern quan moltes altres plantes estan inactives. Les baies de color vermell brillant representen l’esperança i la renovació. Es creu que aquesta planta va ser utilitzada en cerimònies paganes molt abans de la seva adopció com a símbol cristià.

En moltes cultures, la decoració amb grèvol durant les festes de Nadal es considera un acte de celebració i prosperitat. És comú veure corones de grèvol a les portes, taula de dinar o com a part de les decoracions nadalenques a moltes llars i llocs públics.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This