El gluten: celiaquia i intolerància

EVA REMOLINA / AMIC – 29/10/2023

La intolerància al gluten és una reacció adversa al gluten, una proteïna que es troba en alguns cereals com el blat, la civada, la civada i el sègol. Aquesta intolerància no és el mateix que la malaltia celíaca, tot i que comparteixen simptomatologia similar. Les persones intolerants al gluten, experimenten símptomes després de consumir aliments que el contenen. Aquests símptomes inclouen dolor abdominal, inflor, diarrea, nàusees, vòmits i malestar general.

Diferències claus entre la intolerància al gluten i la celiaquia:

Resposta immune: A la celiaquia, el consum de gluten provoca una resposta immune que danya la mucosa de l’intestí prim. En canvi, en la intolerància al gluten, no hi ha una resposta immune implicada i, per tant, no hi ha danys a la mucosa intestinal.

Proves de diagnòstic: La celiaquia es pot diagnosticar mitjançant proves específiques com la biòpsia intestinal i els nivells sanguinis d’anticossos. No obstant això, no hi ha proves definitives per a la intolerància al gluten, i el diagnòstic sovint es realitza mitjançant l’observació dels símptomes relacionats després de consumir gluten.

Tractament: En la celiaquia, el tractament principal és una dieta estricta sense gluten de per vida per prevenir danys a l’intestí. En canvi, en la intolerància al gluten, el tractament sol ser evitar o reduir el consum de gluten per alleujar els símptomes.

Els aliments que s’han d’evitar són el pa, els cereals, la pasta, la cervesa i molts productes processats que contenen gluten com a ingredient o en els que puguin aparéixer les seves traces. És important llegir les etiquetes dels aliments per assegurar-se que no continguin aquestes cereals o derivats.

S’ha de destacar que, si sospites que podries tenir una intolerància al gluten, és aconsellable consultar amb un professional de la salut perquè pugui avaluar els teus símptomes i fer les proves necessàries per descartar la celiaquia i altres condicions similars. Un dietista pot ajudar a planificar una dieta sense gluten adequada i equilibrada.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This