Santa Tecla Llevant, molt més que un centre sanitari

GERARD CAÑELLAS

El Complex Santa Tecla Llevant, ubicat al barri de la Vall de l’Arrabassada de Tarragona, es va inaugurar l’any 2002 en una primera fase amb l’entrada en funcionament de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Tarragona IV i, un parell d’anys després, amb l’obertura de dues plantes amb habitacions, una habilitada per places residencials per a gent gran i una altra per a places d’atenció intermèdia (sociosanitària) que fins llavors havien estat a la clausurada residència de La Mercè de Tarragona. A partir d’aquest primer embrió i durant més de 20 anys, la Xarxa Santa Tecla ha fet una aposta constant i progressiva per convertir el complex de Llevant en un espai assistencial de referència per a les famílies de tota la zona de Llevant de la capital tarragonina.

En l’actualitat més de 460 professionals de tots els àmbits (atenció primària, atenció especialitzada, atenció intermèdia, administració, hostaleria, manteniment, logística, serveis de suport, etc.) s’encarreguen d’atendre les necessitats de la població resident a la Vall de l’Arrabassada i a les urbanitzacions de Llevant (Boscos, Cala Romana, Monnars, La Móra-Tamarit), així com també del nucli poblacional del Catllar a través de la gestió del seu consultori municipal.

Atenció integral en un mateix espai

I és que el Complex Santa Tecla Llevant va molt més enllà d’un centre d’atenció primària. Des de fa molts anys és també una autèntica extensió de les consultes externes de l’Hospital de Santa Tecla de la Rambla Vella, amb instal·lacions modernes i funcionals, acollint una àmplia cartera de consultes d’especialitats mèdiques (pediatria, al·lergologia, cardiologia, aparell digestiu, dermatologia, endocrinologia, medicina interna, neurologia, obstetrícia, urologia, hematologia, oftalmologia, otorrinolaringologia, oncologia, pneumologia, reumatologia, medicina de l’esport, etc.) i serveis cabdals com ara rehabilitació, diagnòstic per la imatge, àrea quirúrgica, hospital de dia, etc.

A banda del Centre d’Atenció Primària i de tota aquesta atenció especialitzada de l’Hospital de Santa Tecla, l’equipament acull també una residència per a gent gran, un centre sociosanitari i àrees de serveis centrals de la Xarxa de Santa Tecla, com ara per exemple la cuina central de l’organització. Tot plegat, converteix el Complex Santa Tecla Llevant en un centre de referència que va molt més enllà de l’atenció sanitària, si no que actua com a exemple del model de proximitat i integral d’atenció a la persona desplegat per la Xarxa Santa Tecla al territori. En el cas del Complex Santa Tecla Llevant, es calcula que l’any 2022 va atendre directament un total de 100.000 usuaris i usuàries, que van generar un total de 350.000 interaccions amb els diferents serveis prestats al centre.

Amb tot, el director general de la Xarxa Santa Tecla, Joan Maria Adserà, assenyala que “el complex sanitari és autonomia per tots els habitants de la zona de Llevant, i també proximitat”. A més, defensa que “és un complex molt modern, pensat amb ulls d’ara, i amb circuits adaptats a les noves tecnologies, fet que dona una major agilitat i facilitat”.

Aprofundint en aquesta qüestió, Adserà qualifica el que ofereix el complex de Llevant com un “servei de qualitat”. “Entre la cirurgia convencional i l’ambulatòria es busca el més àgil, i Llevant ho permet i cal anar evolucionant en aquesta línia, amb noves tecnologies i sense la visió històrica de què un hospital ha de ser un edifici colossal on està tot concentrat”, assenyala Adserà, que afegeix que “fins i tot els grans hospitals ja estan fent blocs diferenciats perquè el servei que s’ofereix sigui més àgil i eficient”.

Un equipament amb futur

De fet, una de les claus d’aquesta evolució, i en el marc de la clara aposta de la Xarxa Santa Tecla per millorar els serveis prestats a la ciutadania de Tarragona, que afecta de ple el Complex Santa Tecla Llevant, és el trasllat de la residència de Llevant a la rambla Nova. En l’horitzó 2026, amb el suport de fonts europeus Next Generation, l’organització sanitària i social té previst moure la residència per a gent gran de Llevant a un nou emplaçament al centre de la Rambla Nova de Tarragona, en concret, a l’edifici dels Caputxins. Amb aquest trasllat el complex Santa Tecla Llevant guanyarà un nou espai, el que permetrà l’ampliació de l’àrea de llits d’hospitalització convencional i l’ampliació del nombre de quiròfans.

La reordenació de serveis al complex de Llevant contempla també la posada en marxa d’una unitat de medicina hiperbàrica, un projecte en què la Xarxa de Santa Tecla treballa des de fa anys i que es troba actualment en fase de recerca de finançament. L’objectiu és instal·lar una cambra hiperbàrica, pionera a la demarcació, que donaria resposta a les necessitats d’uns 500 pacients anuals que actualment es veuen obligats a traslladar-se a hospitals de Barcelona. “Amb aquest trasllat millorarem i s’ampliarà el servei assistencial a Llevant”, celebra Adserà, que remarca que “passarà a ser un centre 100% sanitari”.

Pel que fa al nou emplaçament de la residència, a la Rambla Nova, el director general de la Xarxa Santa Tecla explica que d’aquesta manera s’aconsegueix canviar el model: “El concepte de residència ha canviat molt, i actualment es busca la convivència. Amb els anys han deixat de ser com un internat per convertir-se en edificis amb àrees grans perquè els residents se sentin membres d’una família gran”. De fet, Adserà especifica que “això és el que demanen els acords del pla estratègic de drets socials, millorar la qualitat de vida de la gent gran que viuen a les residències”.

La nova residència al centre de la ciutat guanyarà també una desena de llits, mentre que l’alliberament de l’espai a Llevant suposarà doblar de 60 a 120 les places del sociosanitari. A més, altres serveis creixeran amb la consecució d’aquests nous metres al complex, un espai que segons Adserà és molt necessari tenint en compte també el creixement urbanístic de la ciutat de Tarragona cap a la zona del camp del Nàstic: “Hi haurà més volum de feina, no només d’atenció primària, sinó també en l’àmbit de l’atenció especialitzada, i per tant necessites que tot el complex tingui més capacitat”.

Pel que fa al finançament, la Xarxa Santa Tecla va presentar el projecte de trasllat de la residència a la rambla Nova als fons Next Generation, i rebrà una subvenció per fer front al 60% del cost. En aquest sentit, Adserà explica que “encara no tenim una previsió del que costarà fer aquest trasllat, ja que s’ha de licitar, però el que sí que sabem, a nivell de calendari, és que la nova residència ha d’estar enllestida el 31 de desembre de 2025, a efectes d’entrar en funcionament durant l’any 2026”.

Així, el trasllat de la residència és l’únic projecte que té un calendari d’execució clar, mentre que l’aprofitament i la readaptació de l’espai que queda lliure al complex de Llevant, diu Adserà, “vindrà després, i veurem ritmes i pressupostos”.

Fotos: A dalt, el Complex Santa Tecla Llevant es va inaugurar l’any 2002 i ha anat creixent gradualment en serveis fins a l’oferta actual. A baix, el complex compta amb circuits adaptats a les noves tecnologies. / JOAN CASAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This