Guia bàsica de protecció solar

BELLEZAACTIVA.COM / AMIC – 24/6/2023

Acabem de donar la benvinguda a l’estiu del 2023. Ja és aquí la calor, les ganes d’anar a la platja o a la piscina i, en moltes ocasions, de prendre el sol. Som molt conscients que repetim molt això, però: és molt important la protecció contra les radiacions solars. És important fer-ho durant tot l’any, però ara té un sentit molt especial, ja que estàs exposada als raigs del sol durant més hores, i és més intens.

Així que, aquí anem amb aquesta guia bàsica de protecció solar.

Raigs UVA i UVB

Les sigles UV, que segurament has vist en els productes fotoprotectors, es refereixen a la radiació ultraviolada. Bàsicament, són els raigs invisibles que formen part de l’energia que ve del sol. Existeixen diversos tipus d’aquests raigs, però els que ens interessen són dos:

1. Els raigs UVA. Són els raigs de llarga ona i, per tant, penetren fins a les capes més profundes de la pell. Això provoca l’envelliment prematur de la pell, la qual cosa causa l’aparició d’arrugues i taques. A més, aquest mal pot derivar en càncer de la pell, si no es va amb compte.

2. Els raigs UVB. Aquests raigs són d’ona mitjana i només travessen les capes més superficials de la pell, la qual cosa ajuda a aconseguir un bronzejat ràpid. Però, l’exposició d’aquests raigs de forma continuada i fort produeixen cremades solars que, a llarg termini, poden alterar el material genètic, derivant en un càncer de pell.

Per això, és important que a l’hora de triar una crema solar, optis per una d’ampli espectre, és a dir, que protegeixen tant dels raigs UVA com els UVB.

Factor de protecció solar

El SPF, o factor de protecció solar per les seves sigles en anglès (Sun Protection Factor) només ens indica la protecció contra els raigs UVB. És important, llavors, que llegeixis bé les etiquetes per a saber si també protegeix contra els raigs UVA.

I segur que alguna vegada has tingut un debat sobre les diferències que hi ha entre la protecció SPF 30 i la 50. En realitat, la diferència pel que fa a la protecció no és molt significativa, i està demostrat científicament. Els protectors amb SPF 30 filtren aproximadament el 97% dels raigs solars UVB, mentre que el SPF 50 filtra al voltant del 98%. Però, com hem comentat anteriorment, és important fixar-se en si és d’ampli espectre o no.

No et deixis portar únicament pel factor de protecció solar, tingues en compte també que el filtre sigui adequat per a la teva pell, que sigui o no resistent a l’aigua… El millor serà aquell que ens permeti protegir-nos de la quantitat més gran de raigs de sol, que tingui una fàcil aplicació i no resulti pesat de tornar a aplicar.

Quantitat de fotoprotector en la pell

Segons algunes publicacions científiques, la quantitat adequada de protector solar és de 2 mg/1 cm² de pell. Això es tradueix en una cullereta de cafè per a protegir la cara, el coll i les orelles.

Per al cos, tindríem suficient amb la mesura d’un gotet de xarrup. Però, més que això, l’important és que notis que totes les zones del teu cos estan ben cobertes de fotoprotector. A més, has de recordar tornar a aplicar-ho cada dues o tres hores.

Foto: LA BIOSTHETIQUE

Hemeroteca

Tweets recents

Share This