A partir de quina edat és segur utilitzar WhatsApp?

TECNONEWS / AMIC – 2/4/2023

Les mateixes condicions de WhatsApp estableixen que és obligatori tenir almenys 16 anys per a registrar-se en l’aplicació i utilitzar el servei de missatgeria. No obstant això, segons les dades de l’últim estudi anual sobre els hàbits digitals presentat per Qustodio, “D’Alpha a Zeta, educant a les generacions digitals”, el 63% dels menors espanyols entre 4 i 18 anys usen aquesta plataforma de comunicació.

Encara que durant l’any 2022 el seu temps d’ús s’ha moderat (descendint des de 41 min/dia durant l’any 2021 als 32 min/dia actuals), el percentatge de menors que empren WhatsApp com a canal prioritari de comunicació no ha parat de créixer durant els últims anys, passant d’un 59% en 2020 a un 63% en 2022.

A partir de quina edat és segur l’ús de WhatsApp?

Els termes de WhatsApp fixen com a edat mínima de descàrrega els 16 anys, no obstant això, molts menors s’avancen, encara que els experts recomanen, almenys, esperar fins als 14 anys per a començar a utilitzar aquesta eina. Així i tot, encara que l’edat és un criteri orientatiu, no és l’únic element que ha de ser tingut en compte: la maduresa del menor i la seva comprensió de les implicacions de l’ús de les eines de comunicació en línia són els factors més importants, tal com assenyalen des de Qustodio, la plataforma líder de seguretat digital per a famílies.

Ja abans de tenir el seu primer dispositiu, els pares tenen l’oportunitat d’educar als seus fills en el maneig d’aquestes aplicacions, oferint-los un bon exemple i acompanyant-los en l’aprenentatge digital perquè assimilin com utilitzar-les sense riscos. Així, quan creixin i comencin a usar-les de manera autònoma, estaran preparats.

Quins són els perills de WhatsApp per als menors?

1. Ciberassetjament escolar o ciberbullying. Una pràctica que surt dels col·legis i instituts i es pot arribar a instal·lar en les pantalles a través de comentaris feridors, insults, memes o amenaces. L’assetjament ha passat de les aules i patis d’esbarjo a una constant que pot comprendre les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana.

2. Grooming: compte amb el contacte amb desconeguts. Qualsevol persona que aconsegueixi el número de telèfon d’un menor, pot enviar-li a través de WhatsApp missatges de text o de veu, fotos i vídeos sense filtre i sense que els pares tinguin coneixement d’això. A vegades, són adults que es fan passar per altres menors amb la intenció d’aconseguir imatges personals, informació o fins i tot una trobada amb finalitat sexual (grooming). En l’informe “Impacte de la tecnologia en l’adolescència” publicat per UNICEF, s’exposa que 1 de cada 10 adolescents ha rebut una proposició sexual en Internet per part d’un adult.

3. Vamping: el fenomen d’utilitzar la tecnologia a la nit. Per al seu adequat desenvolupament, els menors haurien de dormir una mitjana de 10 hores diàries. En canvi, un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya calcula que aproximadament un 70% dels adolescents espanyols no dorm prou, i entorn del 80% utilitza el mòbil durant la nit per a parlar per WhatsApp amb els seus amics, veure vídeos de TikTok o seguir a influencers. Una addicció que pot perjudicar la seva salut i el seu acompliment escolar.

Com protegir els menors dels riscos de WhatsApp?

1. Evitar els continguts inadequats. Conscienciació, comunicació i empatia són les tres claus per a protegir els menors de la difusió de continguts inapropiats. Han d’entendre que qualsevol informació que enviïn a través d’Internet pot acabar en mans indesitjades. Per a això, les estratègies més efectives són les següents: explicar als adolescents els perills del sexting, fer que es posin en el lloc de les persones que veuen exposada la seva intimitat involuntàriament i que entenguin que enviar i reexpedir imatges sense consentiment és un delicte.

2. Comunicació familiar. De cara a estar a resguard dels ciberassetjadors de menors cal mantenir una conversa oberta amb els nens, perquè comprenguin que només ha de comunicar-se amb persones de confiança, informar els seus pares sobre qualsevol missatge sospitós i bloquejar als desconeguts.

3. Nits sense mòbil. Per a evitar la sobreexposició nocturna a les pantalles i la falta de son és necessari limitar el temps i els llocs on el mòbil pot ser utilitzat. No consultar-ho des d’un parell d’hores abans d’anar al llit i deixar-lo fora del dormitori durant la nit, són dues normes apropiades per a evitar el vamping. És essencial que els pares siguin els primers a donar exemple.

Per a Eduardo Cruz, CEO i cofundador de Qustodio, “les plataformes de comunicació en línia, com WhatsApp, poden ser una eina molt útil perquè els menors socialitzin i es mantinguin en contacte amb la família, però també comporten una sèrie de riscos que els pares han de conèixer i tractar de minimitzar: l’educació digital, la comunicació i la supervisió parental són fonamentals”.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This