Per què cal vacunar-se

EVA REMOLINA / AMIC – 19/2/2023

Molts són els motius pels quals és important vacunar-se, però el principal, és perquè les vacunes indubtablement salven moltes vides. En el cas dels nens, concretament salven entre dos milions i tres milions de vides l’any. Així ho mostren les estadístiques i els estudis clínics. Però no només protegeixen a qui es vacuna, sinó també a la resta de població que no ho fa, ja que quan la protecció arriba a la majoria d’individus, els microorganismes troben moltes dificultats per a continuar avançant.

Per altra part, hi ha altres raons que justifiquen la vacunació:

– Les vacunes són segures. De fet, els efectes adversos són molt poc freqüents i en qualsevol cas, compensen de sobres els beneficis que proporcionen. Això contradiu els arguments dels negacionistes que insisteixen en el fet que les vacunes són tòxiques. Tampoc és cert que causin autisme o infertilitat com asseguren els no partidaris de vacunar-se.

– Gràcies a les vacunes es poden arribar a erradicar malalties que en el passat eren molt perilloses com va ser el cas de la verola, vacuna que va deixar d’administrar-se en 1980, o la Poliomielitis, que durant el s. XIX i XX va prostrar en cadires de rodes a moltes persones i que ha deixat de ser present íntegrament en països de la UE entre altres.

En els nens, les vacunes són encara molt més aconsellables, aquesta és la raó de que la majoria s’administrin en edats primerenques, ja que doten als petits dels anticossos necessaris per a la resta de la seva vida.

El primer calendari sistemàtic de vacunes es va implantar a Espanya en 1975, si bé amb anterioritat ja es vacunava puntualment contra la verola (des de 1800), contra la poliomielitis (entre el 1959 i el 1963) o contra la diftèria, tètan i tos ferina des de 1965.

L’última gran modificació realitzada pel Ministeri de Sanitat ha estat en 2017, moment en què es va incloure la vacuna antipneumocòccica (anteriorment de pagament) i es van fer altres petits canvis en vacunes ja existents.

Foto: GETTY IMAGES

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This