Cinc habilitats claus que els teus fills poden aprendre amb els videojocs

TECNONEWS / AMIC – 3/3/2023

Els videojocs són ara tan populars que el nombre de jugadors a tot el món va superar els 3.000 milions l’any passat. L’auge va molt més enllà de les videoconsoles i les plataformes de joc més reconegudes, com PlayStation, Xbox o Nintendo Switch, ja que els videojocs han arribat als ordinadors i directament a les nostres butxaques a través dels telèfons intel·ligents.

“Des de jugar de manera casual fins al seu auge, és clar que els videojocs han arribat per a quedar-se. Encara que el temps sedentari que passen els nens enfront de les pantalles continua sent una de les principals preocupacions dels pares, els videojocs també tenen beneficis molt reals”, declara Josep Albors, director de recerca i conscienciació d’ESET España.

En aquest sentit, ESET, la companyia líder en ciberseguretat, fa un repàs de com els videojocs ajuden els nens a aprendre habilitats valuoses, i com poden jugar d’una forma segura.

Les habilitats estimulades a través dels videojocs:

1. Habilitats socials

Amb l’aparició dels jocs en línia, la interacció entre els jugadors ha aconseguit nous nivells. Mentre que fa uns anys els nens anaven al col·legi entusiasmats per a parlar de les seves col·leccions o assoliments esportius, ara juguen a videojocs amb amics i gent de tot el món. Les funcions de xat del joc permeten una interacció social real, la qual cosa fomenta les habilitats de comunicació i col·laboració, a més d’ensenyar a treballar eficaçment en grup. I mentre que abans les relacions socials es limitaven al campus escolar, ara els nens poden parlar amb gent de tot el món, descobrir noves realitats fora de les seves bombolles, fer els seus primers passos en l’aprenentatge de nous idiomes o prendre consciència de diferents orígens culturals.

2. Autoconsciència

Molts estudis que van examinar l’estat d’ànim i l’estrès de les persones van observar millores significatives a l’hora de jugar a videojocs, en comparació amb prendre’s un descans passiu, navegar per Internet o realitzar una activitat de relaxació, segons la revista revisada per experts Games for Health Journal. A més, els videojocs poden transmetre una sensació de complir amb un objectiu. Els nens poden aprendre els avantatges de fer tasques, la importància de l’organització i la planificació, i com l’aprenentatge de noves habilitats pot portar-los a obtenir millors resultats i recompenses. Els pares i cuidadors poden utilitzar el videojoc com a analogia de com aprendre altres matèries i mostrar per què l’acumulació de coneixements genera confiança i prepara a una persona per al futur.

3. Habilitats cognitives

No és d’estranyar que els nens es quedin enganxats a la pantalla quan juguen. Això es deu al fet que els videojocs acostumen a requerir una concentració extrema, reaccions en fraccions de segon i una ràpida presa de decisions, la qual cosa els permet detectar i reaccionar millor als canvis del seu entorn. Al mateix temps, haver de recordar imatges, personatges i passadissos secrets, així com navegar per mapes, ajuda a millorar la memòria i l’atenció als detalls. De la mateixa manera, hi ha proves que alguns jocs, com Minecraft, són ideals per a induir la creativitat.

4. Capacitat de resolució de problemes

Els videojocs són una forma meravellosa de millorar la capacitat de resolució de problemes i aprendre a utilitzar la lògica i la creativitat per a trobar les solucions necessàries per a avançar als següents nivells. D’una banda, els jocs poden ajudar els nens a aprendre a dividir els problemes en parts més petites i a treballar d’un en un. Aquesta pot ser una excel·lent manera d’ajudar els nens a comprendre com es poden gestionar problemes complexos, així com a identificar similituds situacionals i aplicar solucions anteriors per a resoldre nous problemes, i convertir-se en “pensadors computacionals” consumats en el procés.

5. Capacitat de raonament

Comprendre com es llegeixen les dades, com funcionen les diferents eines i com es llegeixen les diferents mètriques són habilitats valuoses que ajuden els nens a entendre el món que els envolta. En la societat actual, plena de dades, aprendre a donar sentit a la gran quantitat d’informació que ens envolta, fomentar connexions significatives, aplicar judicis assenyats i construir arguments convincents serà molt útil per als teus fills al llarg de tota la seva vida. De fet, el pensament crític astut és una habilitat fonamental per a la vida i, juntament amb les altres habilitats i aptituds enumerades anteriorment, els posarà en el bon camí per a convertir-se en adults segurs de si mateixos i responsables.

Els nens només han de jugar sota la supervisió d’un adult

Encara que es tracta d’habilitats estupendes per a aprendre, no són suficients per a justificar que es doni llum verda als nens perquè juguin quan i com vulguin. “Hi ha algunes coses que els pares i tutors han de tenir en compte: per exemple, si un joc concret és apropiat per a la seva edat i, independentment de l’edat del nen, com afecta el joc al seu rendiment escolar, somni, ús del temps fora de la pantalla i comportament”, comenta Albors. De fet, ESET assenyala algunes regles que poden ajudar-te a respondre a aquestes preguntes:

– Quan compris un videojoc al teu fill, comprova la classificació PEGI (Guia Paternal suggerida), o equivalent segons la regió.

– Evita els jocs amb compres dins de l’aplicació, ja que abusen dels trucs de màrqueting i permeten als jugadors saltar-se l’aprenentatge d’habilitats basat en la progressió del joc simplement comprant per avançar.

– Encara que pots donar als teus fills una mica d’intimitat a mesura que es converteixen en adolescents, fixa que només juguin en les zones comunes de la casa. Així podràs supervisar el seu comportament. No obstant això, recorda que no has de vigilar-los constantment; en comptes d’això, intenta crear relacions de confiança i permet aprendre i fins i tot jugar als mateixos jocs amb ells.

– Acorda les hores de joc i la seva durada. Així, els nens també aprendran a planificar el seu temps com vulguin. I com els videojocs també són activitats socials, podran posar-se al dia amb els amics.

– Desactiva les notificacions dels jocs quan no sigui l’hora de jugar i configura controls parentals en consoles com PlayStation, Xbox o Nintendo Switch, així com en els telèfons dels teus fills.

– Parla’ls de com mantenir-se segurs en Internet, què és el ciberassetjament, dels tipus d’estafes que poden trobar-se i que no tothom que coneixen a Internet és tan bondadós com esperen.

Els videojocs no són només cosa de nens

Els beneficis i consells entorn dels videojocs que es comenten en aquest post no només s’apliquen als nens, sinó també als adults. Els jocs no són només cosa de nens, ja que molts millennials han crescut sense perdre mai la sensació de diversió i emoció que els produeix passar una bona estona jugant. De fet, jugar a videojocs d’acció durant un breu període de temps pot millorar la visió espacial i l’atenció visual en alguns adults amb deficiències visuals, i els metges fins i tot juguen abans de les cirurgies per a millorar les seves tècniques.

Així que, tinguis l’edat que tinguis, tria un videojoc apropiat per a la teva edat, i gaudeix!.

Foto: UNSPLASH

Hemeroteca

Tweets recents

Share This