L’Aerofòbia o la por a volar

EVA REMOLINA / AMIC – 22/1/2023

L’Aerofòbia pot definir-se com la por irracional a viatjar amb avió, una fòbia bastant comuna que afecta aproximadament 1 de cada 3 persones.

L’Aerofòbia es manifesta per diversos motius i no tots tenen a veure amb la por al fet que l’avió s’estavelli. Alguns dels més comuns són:

– Por a una fallada mecànica o una errada dels pilots.

– Por a estar tancats (claustrofòbia) i saber, que de voler sortir per un atac d’ansietat, no podran.

– Vertigen o por a l’altura.

– Por a les turbulències, així com als fenòmens meteorològics adversos durant el vol (pluja, neu, llampecs…)

– Etc.

Per tant, la fòbia no sol estar provocada per una sola causa, sinó que es deu a una combinació de factors. Els símptomes que se sofreixen amb l’Aerofòbia, són entre d’altres: malestar general, tremolors, problemes de respiració, irritabilitat, sudoració, diarrees i problemes gastrointestinals.

La part positiva, és que, com qualsevol altra fòbia, l’Aerofòbia pot superar-se. Algunes de les tècniques que podem utilitzar són:

– Aprendre a controlar la respiració i practicar la meditació i el ioga (poden ajudar a reduir l’ansietat i proporcionar una sensació de calma)

– Buscar informació sobre el funcionament d’un avió per a entendre els comportaments d’aquest durant un vol.

– Entendre que l’avió és el mitjà de transport més segur i que hi ha més probabilitat que ens caigui un llamp de que l’aeronau es vegi implicada en un accident.

– Distreure’ns durant el viatge, ja sigui llegint algun llibre, veient alguna pel·lícula en el mòbil o parlant amb algun passatger.

Si no aconseguim superar-ho per nosaltres mateixos, pot ser el moment d’acudir a un terapeuta perquè pugui ajudar-nos.

En el tractament psicològic, se solen utilitzar tècniques com la hipnosi encara que el més recomanable és realitzar la teràpia cognitiu-conductual, que consisteix bàsicament a exposar a la persona a la situació que li genera fòbia de manera gradual perquè pugui anar controlant la situació a poc a poc. Una altra manera de tractar la por és a través de l’ús de medicaments per a disminuir l’ansietat. Els medicaments com les benzodiazepines poden ajudar a alleujar els símptomes, però no han d’administrar-se mai sense la prescripció d’un metge.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This