L’abús de l’alcohol, un risc que afecta a tothom durant les festes nadalenques

SOCIALCAT / AMIC- 1/1/2023

L’alcohol és la droga més consumida, acceptada i tolerada en la nostra societat, i les festes de Nadal són un moment crític tant per a les persones que en fan un ús responsable, perquè poden passar a fer-ne un consum abusiu, com per les persones que ja en fan habitualment un consum de risc, que poden desenvolupar un consum problemàtic.

L’última enquesta de consum de drogues del Ministeri de Sanitat, indica que el 77,2% de la població espanyola ha consumit alcohol en l’últim any, un 63,0% en els últims 30 dies i un 8,8% ha fet un consum diari. L’enquesta també assenyala que el consum d’alcohol comença al voltant dels 16 anys, i que el principal motiu de beure’n és perquè “és divertit”.

L’ONG per a les addiccions Projecte Home alerta del risc d’abusar del consum de begudes alcohòliques durant aquestes festes i vol recordar que l’alcohol és una substància psicoactiva com qualsevol altra droga, però que és legal i acceptada socialment, molt més accessible, econòmica i constantment publicitada. “L’abús de l’alcohol pot provocar molts problemes socials i sanitaris: intoxicacions etíliques, accidents de trànsit, conflictes familiars, abusos, actes violents i incivisme”, assenyalen.

Un període crític per a les persones amb addiccions

Si per a les persones que fan habitualment un consum responsable de l’alcohol, les festes poden ser un període de risc, per a les persones que pateixen alcoholisme, aquestes setmanes són un període crític per a possibles recaigudes en el consum, per culpa de les múltiples situacions en què l’alcohol és present durant aquestes dates: les celebracions familiars, les trobades amb companys de feina o bé l’increment de la publicitat de les marques de begudes alcohòliques.

Durant aquest període Projecte Home treballa específicament amb les persones que segueixen un programa de tractament per addicció a l’entitat, per tal de prevenir els riscos associats a les festes nadalenques. “És important, en aquests casos, preveure les situacions de risc pensant formes per a abordar-les; rodejar-se de persones que respectin la seva situació i no incitin al consum; o bé intentar evitar grans celebracions o festes on l’alcohol es consumeix de forma massiva”, asseguren des de l’entitat.

Si durant la resta de l’any la decisió de no consumir alcohol ja costa en moltes ocasions de justificar, durant les festes aquesta decisió esdevé encara més difícil.

El 36,7% de les persones ateses, per addicció a l’alcohol

L’alcohol és la segona droga que més demandes d’ajuda provoca entre les persones que arriben a Projecte Home, tan sols superada per la cocaïna. En dades del 2021, un 36,7% de les persones adultes ateses per l’ONG ho van ser per addicció a l’alcohol. Destaca el fet que entre els homes, la xifra és del 32,3% mentre que en el cas de les dones augmenta fins al 62,4%.

L’alcoholisme és una de les addiccions més difícils de superar. La decisió de demanar ajuda a professionals s’allarga en el temps a causa de motius com ara l’acceptació social d’aquesta substància, perquè resulta més difícil reconèixer l’addició (tant per un mateix com per l’entorn) o bé perquè esdevé gairebé impossible evitar l’exposició quotidiana.

“Les conseqüències d’un historial de consum problemàtic més allargat és un major deteriorament de la situació de la persona, en l’àmbit de salut física i mental, condició econòmica o relacions familiars, dificultant-ne alhora el procés de tractament i reinserció social”, alerten.

Segons dades de l’Observatorio Proyecto Hombre del 2021, tot i que l’alcohol és la substància que presenta un inici de consum a una edat més primerenca, és també la que dilata el consum problemàtic durant més temps. Així, una persona triga 18,6 anys a iniciar un programa de tractament per consum d’alcohol des de l’inici del consum problemàtic, mentre que en altres substàncies com ara la cocaïna (12,7 anys), el cànnabis (11,8 anys) o l’heroïna (9,1 anys), aquesta xifra és més baixa.

D’altra banda, entre els nois i noies atesos al Projecte Jove, un programa de prevenció de drogues i altres conductes de risc de Projecte Home per a joves i adolescents de 13 a 23 anys, les dades de 2021 mostren un increment de l’alcohol com a substància principal de consum respecte al 2020, passant en un any del 15,8% al 25,4% dels casos. Unes xifres a tenir en compte considerant que el risc de patir trastorns físics, psicològics i del comportament al llarg de la vida pot ser més gran quan aquest consum s’inicia a l’adolescència.

Foto: UNSPLASH

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This