Neteja i preparació de la xemeneia

EVA REMOLINA / AMIC – 8/12/2022

A l’interior de la xemeneia es van acumulant al llarg del temps i de l’ús tota mena de residus, sutge i gasos que poden provocar un incendi si no es neteja de manera periòdica. Els experts aconsellen realitzar aquesta neteja aproximadament cada any, en finalitzar la temporada d’hivern, i així deixar-la preparada de cara al següent any.

Sobretot s’aconsella assistir a un professional per a treure el sutge de la xemeneia si aquesta té molta brutícia o si fa molt temps que aquesta s’ha mantingut inutilitzada.

No obstant això, si no hi ha molta brutícia, podem fer-ho nosaltres mateixos seguint aquests passos:

– El primer que cal fer és cobrir amb plàstic o paper d’embalar el terra i tots els mobles pròxims.

– Protegir-nos adequadament amb ulleres, guants i màscara per a evitar inhalar fums o pols.

– Comprova que el tir funciona i no revoca el fum cap a l’interior de l’habitatge. Per a fer-ho, pots cremar un paper i veure si el fum puja.

– Esperar que l’interior de la xemeneia es refredi.

– Amb un raspall especial de varetes per xemeneies, fregar la pedra per a anar desincrustant la brutícia.

Podem fregar també els maons amb una mescla d’aigua tèbia i vinagre a parts iguals. Una altra opció és fer servir sosa càustica o bòrax. Deixar actuar una mitja hora i tornar a fregar amb el raspall.

Existeixen troncs i bosses químiques de neteja de xemeneies, si bé aquestes són més útils quan hi ha poc sutge incrustat. En casos més severs, com dèiem el millor és contractar els serveis d’una empresa especialitzada a fi de garantir un ús segur.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This