Avantatges i inconvenients de la jubilació

EVA REMOLINA / AMIC – 3/12/2022

La identitat personal es construeix en gran manera pel treball que exercim. Per això la jubilació suposa un augment de l’ansietat: hi ha incertesa sobre com serà la vida sense haver d’afrontar horaris i obligacions, sense relacionar-se amb els companys, sense el mateix estatus social i, probablement, amb pitjor poder adquisitiu. En el món desenvolupat, es prenen els 65 anys com a indicador de retirada, però això no té per què ser sempre així. A Espanya, segons dades de TK Home Solutions, la companyia líder en salvaescales per a la llar, el 40% de les persones es jubilen abans d’aquesta edat a causa de regulacions de la seva empresa, al cap de molts anys treballats, per fer tasques penoses, perilloses o insalubres o per una malaltia o accident. D’altra banda, l’edat legal de jubilació està patint un increment gradual de dos anys. Sembla normal: les expectatives de vida a principis del segle XX eren de 44 anys per als homes i 49 per a les dones; avui són de 80 i 86 anys respectivament. Actualment, és possible jubilar-se amb 65 anys si es tenen 37 anys i 6 mesos de cotització. També es pot seguir en actiu després de l’edat reglamentària, encara que només el 2% dels espanyols que podrien jubilar-se no ho fan.

Associar jubilació amb vellesa porta a la societat a perdre un recurs molt valuós de persones qualificades i amb àmplia experiència que podrien continuar aportant molt en camps com la docència, la recerca, la creativitat o els programes de mentoring de nous treballadors. La Seguretat Social ofereix la possibilitat de millorar la pensió en un 4% per cada any que es continuï treballant o bé cobrar de cop aquesta quantitat en jubilar-se. També és factible cotitzar un any més per a després passar a percebre el 50% de la pensió i continuar treballant en el sector privat a temps complet o parcial, per compte d’altri o pròpia i sigui com sigui la retribució percebuda.

Per aquest motiu, molts treballadors s’estan plantejant què és millor, deixar-ho ja o seguir uns anys més treballant. Els avantatges i els inconvenients de jubilar-se estan molt relacionats amb cada persona i amb la satisfacció amb el treball; per això els experts de TK Home Solutions ens mostren totes dues perquè podem prendre la millor de les decisions:

Avantatges

– Cobrar sense treballar. La mitjana de les pensions per jubilació l’agost de 2022 és de 1.255 euros. Però passar a tenir una paga mensual, encara que sigui baixa, és el més valorat, sobretot per aquells que han tingut una vida d’incertesa com a autònoms sense vacances pagades, amb l’implacable venciment de la seva quota a la Seguretat Social i sense pagues extres.

– Descomptes. Existeixen multitud de descomptes per a jubilats en transports, viatges, cinemes, teatres, museus, per a fer esport o fins i tot per a estudiar.

– Més temps lliure. No estar obligat a fitxar, no angoixar-se per esgotar els dies de vacances abans que acabi l’any i gaudir de llibertat horària són els principals atractius de la jubilació.

– Possibilitat de dedicar-se a les teves aficions. Sovint, durant la vida laboral i la cura dels fills, aparquem les aficions que ens agradaria haver desenvolupat: aprendre a jugar al tenis, estudiar història, organitzar el nostre arxiu fotogràfic…

– Vida familiar per a bé. Les parelles que han trobat a faltar gaudir dels seus entreteniments o activitats poden ara tenir temps per a estar junts, per a veure als fills o passar més temps amb els nets.

– Triar on viure. Molta gent resideix en una ciutat per motius familiars, però quan pot estar desitjant anar-se’n al camp, a un poblet o a la platja. En jubilar-se un pot canviar de residència i buscar aquest lloc amb el qual ha estat somiant anys, o fins i tot anar-se’n a un altre país, ja que la pensió es continua cobrant encara que visquem a l’estranger.

– Viatjar en qualsevol època de l’any. Una altra dels avantatges és que s’ha acabat anar de vacances quan tothom fa el mateix, ja no és necessari anar a la platja a l’agost quan tot està ple i a més, els preus són més cars. Quan un està jubilat es pot viatjar en qualsevol època de l’any a qualsevol lloc, i a més, amb millors preus i descomptes per ser-ho.

– Salut i benestar. Quan un es jubila el seu estat de salut millora, a més de disminuir l’estrès i la depressió, l’estil de vida passa a ser més saludable i, tenir més temps lliure, és més fàcil fer exercici regularment. A més, l’oferta de serveis de salut i benestar orientada a les persones majors és molt àmplia, a més de tenir nombrosos descomptes i bonificacions en instal·lacions esportives.

Inconvenients

– Disminució dels ingressos. És el principal problema al qual tothom es refereix: hi ha temor a no poder adaptar-se a una reducció d’ingressos, a un menor poder adquisitiu.

– Aïllament. És igual que els companys ens facin la festa de comiat més sonada de la història, al cap de poc temps ens hauran oblidat i cada vegada les cites i les trucades seran més espaiades. La majoria de les relacions socials acostumen a néixer de l’àmbit professional, i és gairebé segur que s’aniran distanciant.

– Pèrdua de l’estatus social. Quan s’està en actiu és possible tenir uns certs avantatges i prestigi per ser doctor, periodista, professor… Després, encara que el passat hagi estat gloriós, un es converteix en “jubilat”.

– Vida familiar per a malament. Per a moltes persones la jubilació es converteix en un turment perquè passen a estar disponibles per a la família i aquesta no sempre respecta la seva llibertat ni els seus gustos. Si no es gestiona bé, pot suposar una font de conflicte en la família: convertir-se en un avi cangur no és el mateix que donar un cop de mà als fills.

– Massa temps lliure. Hi ha persones que s’han involucrat tant en el seu treball, o que han fet d’ell la seva total forma de vida, que quan deixen de treballar no saben què fer i acaben per no saber gestionar el seu temps lliure.

– Pitjor salut. En jubilar-se, s’incorre també en pràctiques poc recomanables, principalment el sedentarisme, a més de menjar més i a deshores també pot provocar símptomes depressius acompanyats d’una major ingesta d’alcohol i tabac.

Leandro Palomo, responsable de Salut i Seguretat de TK Home Solutions ha comentat: “És molt important que la jubilació no ens arribi de cop sense haver planejat el que serà la nostra vida després del treball i valorar els avantatges i els inconvenients que aquesta té, per si volem retardar-la o avançar-la uns anys, per això, des de TK Home Solutions hem volgut quins són els beneficis i els inconvenients de jubilar-se”.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This