L’art i la mar ‘queden’ al Moll de Costa

El Port de Tarragona mostra la seva passió per la mar combinant l’aroma de sal del Moll de Costa amb les activitats organitzades en els espais culturals a tocar del barri mariner del Serrallo. Els vells refugis i tinglados, i les antigues seus de la Junta d’Obres i de la Confraria de Pescadors acullen actualment el nou Museu del Port, l’Arxiu del Port i el Teatret del Serrallo, respectivament, en un espai que cada cop es coneix més com “la rambla de la cultura” on es concentren exposicions, música, teatre, activitats culturals i accions educatives durant tot l’any, obrint les portes a un món màgic fruit de la barreja de mar i art.

L’espai comença al passeig de Moll de Costa, al costat d’una de les joies del  litoral mediterrani, la vila marinera del Serrallo. Un lloc emblemàtic de la ciutat de Tarragona, amb carrers estrets, edificis senzills de poca altura, on es poden trobar nombrosos restaurants amb una variada oferta gastronòmica a tocar del port de pescadors. Restaurants, molts d’ells, amb una trajectòria centenària, hereus de la tradició gastronòmica marinera dels pescadors i guardians de l’essència i la cultura d’un barri amb una història sempre lligada a la mar.

Rambla de la Cultura

En aquest espai idíl·lic, el Port de Tarragona reuneix les activitats lúdiques i culturals dirigides a la ciutadania en un conjunt d’espais al Moll de Costa. Els Tinglados i Refugis acullen exposicions de pintura, fotografia i altres arts gràfiques. El Museu del Port, recentment reformat, ens endinsa en la història del Port, de la pesca i de la navegació. L’Arxiu del Port omple el calendari d’activitats divulgatives en forma d’escape room, tallers o visites guiades. I el Teatret del Serrallo convida el públic familiars i jove a viure el teatre i la musica de prop en espai renovat i quasi íntim. Junts, aquests espais es converteixen en una invitació a passejar al costat del mar per una rambla plena de tastets d’art, d’història i tot tipus d’activitats culturals, socials i esportives, promogudes per entitats de la ciutat i del territori amb la col·laboració de Port de Tarragona.

Per completar, Port Tarragona també organitza passejades a bord de ‘La Golondrina’ per conèixer les instal·lacions portuàries dels del mar. L’any passat, més de 6.300 persones van poder gaudir del recorregut i de l’skyline de la ciutat de Tarragona.

La bona acollida per part del públic d’aquesta activitat social del Port es veu confirmada per les darreres dades de participació. Les visites als espais del Moll de Costa van ser de 77.601 persones l’any 2021 i enguany, s’espera que superin amb escreix les 100.000 persones que hauran participat en alguna de les activitats promogudes pel Port de Tarragona. L’any passat, més de 45.000 persones van poder gaudir d’exposicions com ‘Un color porta l’altre’ de Marta Balañá, ‘Palau Ferré. Restrospectiva biogràfica”, “Indestructibles’ de Xavier Aldekoa i Alfons Rodríguez. Diverses activitats al Moll de Costa i el Serrallo, com el “Magatzem Reial” al Refugi 1, l’estand de Sant Jordi, “Racons de Mar” o les ‘Havaneres del Port’ són algunes de les accions anuals consolidades de la marca cultural del Port, Moll de Costa, amb 54.428 assistents.

Per altra banda, el Museu del Port treballa, també per oferir activitats per a tots els públics. Gairebé 20.000 persones participen en tallers, conferències, rutes arqueològiques, rutes de natura, nits literàries, visites guiades, i activitats educatives dirigides a escoles i instituts amb l’Observatori Blau o l’Educa Digital, etc.

I no podem oblidar la feina de difusió de l’Arxiu del Port des d’on el seu equip treballa incansablement per apropar la història del territori mitjançant visites teatralitzades, la creació de nous personatges històrics que dibuixen la història d’una forma amena i atractiva per captar nous públics. Les xerrades, conferències, l’escape room o la ‘Ruta Patrimonial del Port Tarragona’ són alguns dels molts exemples que estan en actiu i que durant l’any 2021 van rebre gairebé un miler de visites.

Mostra musical Portautors/es

A més el Teatret del Serrallo, amb gairebé 2.700 visites durant l’any 2021, organitza la reconeguda mostra musical PortAutors/es que aquest any 2022 estrena la seva cinquena edició amb més d’una trentena de participants. Cicles de contes, de teatre, de màgia, de música, de titelles, cicles com el ‘Nadal de somni’, Teatret de contes’, ‘Racons de mar’, etc, són cicles que donen visibilitat al talent del nostre territori, sense oblidar la participació d’emblemàtics festivals com el Dixieland, Festival REC, Minipop, entre d’altres.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This