Les onades de calor augmenten les visites mèdiques sobre la salut mental

TECNONEWS / AMIC – 10/9/2022

L’augment de les temperatures afecta la nostra salut mental. Segons un estudi de l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Boston (els EUA), existeix una correlació directa entre les altes temperatures i les visites mèdiques relacionades amb trastorns psicològics com la depressió, l’estrès o l’ansietat.

Ruth Cuscó, directora gerent d’ASHO, empresa líder en assessorament hospitalari i codificació clínica, assenyala que “les temperatures extremes poden accentuar una irritabilitat relacionada amb la nostra salut psicològica, per la qual cosa és important seguir les recomanacions dels especialistes per a fer front a l’època estival”.

Algunes de les conseqüències de les contínues onades de calor poden arribar a ser mortals, especialment per a aquelles persones amb patologies psicològiques prèvies. El Journal of Environmental Science, Risk & Health destaca que, per cada grau que augmenten les temperatures creix un 2,2% la mortalitat relacionada amb temes de salut mental. Aquesta xifra és el resultat d’un estudi realitzat amb pacients afectats per desordres de conducta orgànics o derivats del consum d’estupefaents, així com pacients amb esquizofrènia i ansietat.

Des d’ASHO indiquen que l’impacte de la calor també col·lapsa els serveis d’urgències a l’estiu. “La pandèmia i els nombrosos casos de covid-19 ja van saturar la pressió assistencial dels serveis d’Urgències del nostre país, al que ara cal sumar els efectes de les contínues onades de calor”. Amb tot, segons dades de la Societat Espanyola de medicina d’Urgències i Emergències (SEMES), en els últims mesos s’ha registrat un augment de les Urgències de fins a un 30%.

Sanitat aposta per les teleconsultes de salut mental

En aquest context, el Ministeri de Sanitat ha anunciat que impulsarà la transformació digital de l’Atenció Primària en diferents àrees funcionals d’actuació. Es destinaran 230 milions d’euros dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dins del PERTE de Salut d’Avantguarda.

Entre els 45 projectes definits destaca l’impuls de la telemedicina i les teleconsultes de salut mental. Precisament, l’assistència psicològica ha estat una de les més demandades des de l’inici de la pandèmia del coronavirus.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This