Com recuperar-se millor després d’un ictus

EVA REMOLINA / AMIC – 6/8/2022

L’Ictus es produeix quan la sang no circula convenientment pel cervell, produïda generalment per un tamponament o un trencament d’una artèria cerebral. La rapidesa d’actuació enfront d’un ictus és importantíssima, ja que cada minut moren aproximadament dos milions de neurones. La recuperació posterior després d’un ACV (Accident Cerebral Vascular) també dependrà de cada cas i és diferent en cada persona, segons el seu estat físic i també en funció de la gravetat de l’infart cerebral causat.

Una vegada a casa després de l’hospitalització, no obstant això, hi ha pautes comunes que poden seguir-se i que milloraran la vida del pacient, independentment de quin hagi estat el seu cas particular.

– Estimular el cervell de manera constant: El cervell pot anar-se recuperant a poc a poc, fins i tot després de molts anys (si bé són els tres primers mesos on s’aconsegueixen els majors avanços), per la qual cosa sempre cal continuar exercitant-lo.

– Dormir suficient: el somni permet al cervell recuperar-se de la gran feina que està fent per a curar-se.

– Realitzar exercicis per a enfortir els músculs i millorar la mobilitat, com ara flexions de cames i braços o aquells enfocats a l’equilibri.

– Seguir una dieta que augmenti la proteïna del Factor Neurotròfic derivat del cervell (FNDC), ja que aquesta substància augmenta la creació de neurones.

– Evitar els sucres refinats, els greixos saturats, el tabac i l’alcohol.

– Augment del consum d’aliments recomanables com la fruita seca, els que continguin omega 3, les llavors, els fruits vermells, les verdures o el rovell d’ou, entre altres.

– Quan es presenti una afàsia (trastorn del llenguatge) a conseqüència de l’ictus, acudir a un logopeda especialista en rehabilitació neurològica.

– Formar part de grups o fòrums de persones amb el mateix problema, ja que pot ajudar molt, tant a sentir-se comprès, com a compartir tècniques i experiències.

– Continuar en la mesura que sigui possible amb les activitats i entreteniments anteriors a l’infart cerebral, així com continuar mantenint els contactes socials.

– Evitar la sobreprotecció per part de familiars i amics, perquè un excés d’atenció podria interferir en l’esforç que posi el pacient per a superar les rutines diàries.

– Controlar la tensió.

Foto: GETTY IMAGES

 

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This