L’Onicofàgia, o l’hàbit de mossegar-se les ungles

EVA REMOLINA / AMIC – 9/7/2022

L’Onicofàgia és una malaltia compulsiva que consisteix a mossegar-se les ungles (generalment dels dits de les mans, encara que en casos més greus també pot donar-se en la dels peus) que com a conseqüència provoca ferides tant en les mateixes ungles com en les pells i cutícules. Però no sols això, sinó que també porta conseqüències com el risc d’infeccions, lesions en les genives, malformació de les dents, augment de càries, deformació dels dits i fins i tot, problemes estomacals.

Aquest trastorn estaria dins de l’espectre obsessivocompulsiu i el seu origen és generalment de tipus psicològic, causat per l’ansietat, la baixa autoestima o la timidesa. Però també pot produir-se per imitació (els nens aprenen dels pares) o per simple avorriment. En qualsevol dels casos, mossegar les ungles proporciona un efecte calmant per a qui ho fa.

Segons estudis, el 30% dels nens entre els 5 i els 10 anys es mossega les ungles (tendeix a desaparèixer en la maduresa), i un 15% ho fa la població adulta.

Per a evitar aquesta qüestió i tractar de solucionar-la, existeixen algunes indicacions:

– Deixar-se les ungles curtes.

– Aplicar cremes o esmalts d’ungles amb sabor amarg.

– Iniciar tècniques de relaxació per a alleujar l’estrès.

– No prendre begudes estimulants.

– Mastegar xiclet.

– Practicar activitat física.

– Distreure’s amb altres activitats quan sorgeix el desig.

– O en casos més complexos, acudir a teràpia psicològica.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This