6 motius per a no pujar fotografies dels teus fills a Internet

TECNONEWS / AMIC – 18/6/2022

És natural protegir els nostres fills dels perills que els esperen en el món real. No obstant això, per a molts, el món digital és encara una espècie de realitat desplaçada, una fantasia. Però, a causa de l’ús de la tecnologia, hem arribat a un lloc en el qual gran part de la nostra realitat té lloc en l’àmbit digital.

És molt fàcil deixar-se portar per la fantasia de presentar una vida perfecta i feliç a Internet perquè tots siguin testimonis i comprovin que els nostres fills són una part important d’això. També és comú que vulguem compartir els moments més feliços de la nostra vida amb aquells als quals estimem i amb els quals ens relacionem. Aquests són els moments feliços que volem capturar i guardar com a records per sempre. Internet i les xarxes socials s’han convertit en grans biblioteques per a emmagatzemar tots aquests moments. No obstant això, aquest fet pot suposar un perill per als nostres fills.

En l’actualitat, es creu que els nens nascuts en l’actualitat tindran la major empremta digital de la història. Segons un informe de 2018 del Comissionat de la Infància d’Anglaterra, una persona mitjana al Regne Unit haurà tingut 70.000 publicacions compartides sobre ella de manera digital per a quan compleixi 18 anys. Això és una enorme quantitat de dades compartides i emmagatzemades sobre una persona. Aquestes dades són accessibles per a molts més dels que s’imaginen i ESET, companyia experta en ciberseguretat, ha analitzat les principals amenaces a les quals poden enfrontar-se els nostres fills en el món digital:

1. La teva foto no et pertany

Cada vegada que publiques una foto en les xarxes socials, aquesta imatge deixa de ser exclusivament teva. Els termes i condicions d’aquestes plataformes acostumen a establir que en el moment en què es puja una imatge al seu servidor, són lliures d’utilitzar-la sense consentiment. Encara que tu conserves els drets d’autor de la imatge, la plataforma, els servidors de la qual allotgen la imatge, és la propietària de la llicència. En altres paraules, la xarxa social està autoritzada a usar la teva imatge de la forma que consideri oportuna.

2. Identitat del bebè? La meva identitat

Compartir la informació o les imatges dels teus fills en Internet pot donar lloc a un robatori d’identitat. Publicar fotos d’ecografies, amb informació delicada, exposa al nen a riscos fins i tot abans de néixer. A vegades, una publicació pot incloure el nom del nen, la seva data de naixement o la seva ubicació. Llavors, amb pocs clics, un delinqüent pot descobrir la informació personal dels pares. Si combinem tot això amb les filtracions de dades i els números de la seguretat social disponibles en la dark web, tenim una recepta ràpida i fàcil per al robatori d’identitat, amb la possibilitat que els delinqüents obtinguin crèdits a nom del nen. Segons un dels líders en el sector bancari, Barclays, els riscos derivats de la publicació de les fotos dels fills a Internet representaran dos terços del frau d’identitat i les estafes financeres a les quals s’enfrontaran els joves en 2030.

3. Les metadades ho diuen tot

Les xarxes socials no són responsables d’eliminar les metadades de les teves imatges. Això inclou, per exemple, la teva ubicació, el tipus de dispositiu utilitzat per a fer la foto, etc. Fins i tot, un ciberdelinqüent sense massa experiència, pot aconseguir aquesta informació molt fàcilment per a localitzar al teu fill, saber a quin col·legi va, on vius, a quines activitats extraescolars assisteix i on.

4. Atreure el públic equivocat

Una bona regla general és que, si hi ha cap mena de dubte sobre una foto, és millor no publicar-la. També cal evitar publicar fotos de bebès nus en Internet. Fins i tot una innocent foto fent les seves necessitats, o un nen corrent nu pel jardí, pot atreure a la gent equivocada, i una foto del teu fill pot acabar en mans malintencionades.

5. Obtenir permís és missió teva

Ser conscient que els teus fills heretaran les conseqüències del teu comportament en línia és una cosa molt seriosa. Per això, demanar permís als teus fills per a publicar-les, o qualsevol cosa sobre elles, en les teves xarxes socials, els fa conscients que hi ha opcions per a l’ésser humà i també conseqüències, tant positives com negatives. Si vols publicar una foto del teu fill amb un altre nen, has de demanar-li també el seu permís, o el dels seus pares o tutors legals, igual que faries amb un adult. A França, si publiques una foto del teu fill a Internet i aquest s’oposa, pots enfrontar-te a una multa de 45.000 euros o a una pena de presó. A Itàlia, d’altra banda, existeixen lleis similars.

6. Reforçar els mals hàbits

Publicar cada moment de la vida del teu fill pot reforçar els mals hàbits i crear la falsa realitat sobre que compartir tot en línia està bé i és inofensiu. Assegura’t d’ensenyar als teus fills a utilitzar les xarxes socials i els espais en línia de manera segura i responsable. Parla’ls dels perills, però mostra’ls també la part divertida. A diferència de tu, a ells no se’ls ha donat l’opció de triar, i no poden alienar-se del món en línia.

Tenint en compte que les xarxes socials tenen com a política més habitual que només permet l’accés als majors de 13 anys, hauries de pensar-t’ho dues vegades abans de publicar fotografies del teu fill en Internet. Molts de nosaltres hem decidit utilitzar les xarxes socials, però pot ser que el teu fill no hagi pres la mateixa decisió. La seguretat dels nostres fills és la màxima prioritat, i la seva seguretat digital no ha de quedar-se enrere.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This