El Metavers, un espai segur?

TECNONEWS / AMIC, 12/6/2022

No hi ha dubte que la tecnologia avança amb passes de gegant i cada vegada apareixen noves tendències tecnològiques. Fins fa res, ens estàvem familiaritzant amb termes com a intel·ligència artificial, Iot, criptomonedes o Blockchain… i, ara, estem immersos en el boom dels NFT i el Metavers.

El Metavers és una nova realitat immersiva, un món virtual en tres dimensions alternatiu al món físic, on es recreen situacions reals o fictícies per al gaudi dels usuaris. El desenvolupament d’aquest món – la primera referència del qual es remunta a 1992, en la novel·la “Snow Crash” de Neal Stephenson – es basa en dues tecnologies innovadores: d’una banda, la Realitat Augmentada (millora la realitat, agregant informació addicional) i, per un altre, la Realitat Virtual (escenes i objectes d'”aparença real”, generats mitjançant tecnologia informàtica).

Arran de la presentació, a finals del passat mes d’octubre, per part del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, de la seva ferma aposta per aquest món virtual, el Metavers ha experimentat una gran embranzida, amb grans empreses invertint en ell. Així, segons un informe de Bloomberg Intelligence, s’estima que el Metavers suposa actualment una oportunitat de negoci de 500.000 milions de dòlars, xifra que aconseguirà els 2,5 bilions de dòlars en 2030.

La nova realitat immersiva que suposarà el Metavers no només estarà centrada en l’oci o els jocs, sinó que acabarà per abastar qualsevol àmbit: social, cultural, educatiu, laboral i empresarial. Els experts d’Ironhack – l’escola líder de tecnologia que ofereix bootcamps de Programació Web, Disseny UX/UI, Anàlisi de dades i Ciberseguretat – han volgut fer una anàlisi sobre els seus avantatges i desavantatges:

Beneficis d’aquesta nova realitat virtual

– Anàlisi exhaustiva de la informació: amb la creació de bessons digitals. Avui dia és una tecnologia que s’usa en l’àmbit empresarial, sobretot en el sector industrial, i consisteix a replicar de manera virtual un objecte, un procés o servei físic i simular el seu funcionament dins de l’empresa, amb la finalitat de recopilar dades per a analitzar si és rendible la inversió i millorar el rendiment, també els usuaris comuns comptaran amb la possibilitat de crear els seus propis negocis, interactuar amb persones que estan físicament lluny d’una manera més realista, jugar a videojocs, gaudir experiències immersives com concerts o exposicions, entre altres.

– Teletreball: des de la pandèmia, les empreses han vist que poden continuar funcionant sense la necessitat de tenir a tots els seus empleats de manera presencial, la qual cosa ha suposat un gran canvi en la manera de treballar, fins ara pràcticament impensable. Però avui dia, existeixen nombroses eines o possibilitats que faciliten el treball en remot, com l’espai de treball en conjunt de manera virtual, ja que aquesta nova forma de teletreball proporcionarà la sensació d’estar físicament en l’oficina envoltada dels companys i no serà necessari estar formalment vestits, perquè els empleats estaran connectats a través dels seus avatars.

– Viatges “low cost”: abans d’invertir en un bitllet o en un hotel i seleccionar un destí, es podrà gaudir de qualsevol lloc del món de manera virtual per a saber si decantar-se o no pel viatge seleccionat. Però no només això, aquelles persones que, per problemes de salut o de diners no puguin viatjar, també podran gaudir d’una experiència virtual a través del metavers.

– Més llocs de feina: el desenvolupament d’aquesta tecnologia tan avançada està creant una gran quantitat de llocs de treball. Les oportunitats laborals no només es creen en la vida real, sinó també en el món virtual. De fet, al Regne Unit ja apareixen anuncis com “Es busca jardiner a Minecraft”, per 60 euros l’hora, únicament per a donar assessorament a jugadors d’aquest videojoc.

Riscos del metavers

A mesura que el Metavers vagi desenvolupant-se i expandint-se, la ciberseguretat haurà de ser cada vegada més avançada i sofisticada, a causa dels riscos derivats de les interaccions en aquest món virtual:

– Robatori de dades i ciberseguretat: a part dels moneders virtuals de blockchain, aquest nou món virtual augmentarà el nombre de llocs que poden patir atacs, sobretot a mesura que creixi la seva popularitat.

– Augment de l’addicció: malgrat que la ciberaddicció encara no ha estat reconeguda com un trastorn per l’Organització Mundial de la Salut, sí que és considerada com un problema per molts experts en salut mental. Alguna cosa que es podria potenciar de manera exponencial amb el Metavers.

– Abús físic en el món virtual: en el cas que algú agredís sexualment dins del metavers a una altra persona, continuaria sent un delicte igualment. Però a qui o a on cal dirigir-se? Avui dia, no hi ha cap llei que penalitzi aquest tipus de comportament, per la qual cosa les autoritats hauran d’estudiar quins límits establir per a protegir els usuaris i que el Metavers sigui un lloc segur.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This