La ‘doble discriminació’ de les dones amb discapacitat intel·lectual per optar a un treball i un salari dignes

SOCIAL.CAT / AMIC – 13/3/2022

Si les dones s’enfronten a discriminacions en el món laboral, les dones amb discapacitat intel·lectual pateixen una “doble discriminació”: una que els afecta per ser dones, i una altra per tenir discapacitat intel·lectual. Això ho denuncia Dincat, representants del sector de les persones amb discapacitat intel·lectual, qui exigeix el dret de les dones d’aquest col·lectiu a tenir un treball i un salari dignes.

Segons dades de l’INE, l’any 2019 les dones amb discapacitat intel·lectual van cobrar de mitjana gairebé tres mil euros menys bruts anuals en comparació amb els homes del mateix col·lectiu.

En un comunicat en el Dia Internacional de la Dona, l’organització subratlla les dificultats que afronten aquestes dones per accedir al mercat laboral, ja que es troben amb encara més discriminació pel fet de ser dones i tenir discapacitat. Per tot plegat, Dincat ha llançat un manifest reclamant el compromís i la responsabilitat de les administracions públiques i el món empresarial per impulsar polítiques que tinguin en compte les necessitats i capacitats de totes les dones.

Entre les seves demandes, destaquen que cal promoure una formació professional adaptada “de qualitat i inclusiva”, així com invertir en els suports necessaris durant la trajectòria laboral de les dones d’aquest col·lectiu.

Segons dades de l’INE recollides per Dincat hi ha una davallada, tant en la taxa d’activitat, com en la taxa d’ocupació, de les persones amb discapacitat intel·lectual al llarg del 2020, de 2 i 2,8 punts respectivament. Una realitat que, en el cas de les dones, se suma a la bretxa de gènere que existeix en el mercat laboral i que, per tant, deixa un escenari “molt preocupant” per a les dones amb discapacitat intel·lectual, que encara tenen més dificultats per trobar feina i, en conseqüència, per desenvolupar el seu projecte de vida de forma plena i independent.

Per acabar, el sector demana que s’analitzin les dades que evidenciïn que la interseccionalitat de les variables gènere, discapacitat i ocupació actuen com a factors de discriminació per a l’exercici dels drets laborals de les dones amb discapacitat intel·lectual.

Foto: ACTAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This