Taxar un habitatge

EVA REMOLINA / AMIC – 6/3/2022

Taxar un habitatge pot fer-se necessari en el moment que et planteges comprar o vendre un immoble. El document de taxació ha de ser oficial i només poden realitzar-lo determinats professionals acreditats que posseeixen titulació en edificació o que són coneixedors del mercat immobiliari, com per exemple arquitectes, enginyers agrònoms o enginyers industrials.

Per a determinar el valor d’un habitatge, es basen en els següents aspectes:

– Ubicació i orientació: És el que més valor dona a un habitatge: com més al centre d’una ciutat, més car que si es troba a 40 quilòmetres. També segons com estigui orientat l’habitatge al sol, pot encarir significativament el preu.

– Estat de les instal·lacions i materials de construcció. Sobretot pel que fa als tancaments, estat de les canonades, de la calefacció, que existeixin fustes nobles i materials de bona qualitat, etc.

– Superfície: Es tenen en compte tant els metres construïts com els útils: la distribució, el nombre d’habitacions, el nombre de banys, si existeixen places de pàrquing, trasters o zona comunitària amb piscina i instal·lacions esportives…

– Transport i mobilitat: Es valora si l’habitatge té fàcil comunicació, està prop de parades d’autobusos, de metres o trens, la facilitat d’aparcament de la zona…

– Altres.

Si el que volem és tenir una orientació del que pot costar el nostre habitatge per a exemple, per posar-lo a la venda i no volem fer un informe de taxació, sempre podem obtenir un valor orientatiu comparant el nostre immoble amb altres de la mateixa zona i mateixes característiques, així com tenir en compte els extres dels quals disposa el nostre habitatge amb respecte als altres: armaris de paret, reformes, domòtica, osmosis, alarma, banyera d’hidromassatge, aire condicionat, caixes fortes, persianes automatitzades, porta de seguretat, reg automàtic, etc. Amb tot això, i encara que no serà ben exacte, ens podrem fer una idea aproximada del preu que el nostre habitatge podria tenir en el mercat.

Foto: ISTOCK.COM

Hemeroteca

Tweets recents

Share This