Claus per a protegir-nos en el món digital

TECNONEWS / AMIC – 17/2/2022

Ransomware, phishing i e-mail spoofing constitueixen algunes de les majors ciberamenaces a les quals ens enfrontem els usuaris en el món digital. En la seva 19a edició i repetint el lema “Junts per una Internet millor”, el Safer Internet Day promou l’ús segur i positiu de les tecnologies digitals, especialment entre nens i joves.

“Internet obre el món als joves, però els exposa a noves amenaces com la ciberdelinqüència, el ciberassetjament i continguts potencialment perillosos”, apunta Ángel Ortiz, Director de Ciber-Seguretat en Cisco España. “La seguretat és una responsabilitat col·lectiva. Proveïdors de Seguretat, professors i pares hem de col·laborar per a educar als joves en els perills que amaga la Xarxa”.

Cisco comparteix cinc consells per a mantenir-nos segurs en el món digital:

1. Romandre alerta i ser previnguts. Compte amb finestres emergents, enllaços i arxius adjunts; tots poden dirigir-nos a llocs falsos o convertir-se en portes d’entrada al nostre PC, tauleta o smartphone. Atents a missatges amb sentit de ‘urgència’, gangues increïbles, remitents no coneguts o peticions de dades o imatges personals, també a través de missatges SMS.Ç

2. Utilitzar contrasenyes úniques i un segon dispositiu d’autenticació. Una contrasenya llarga és millor que una tala; i una amb molts caràcters especials i dígits és millor que una paraula. Hem de tenir contrasenyes diferents per a cada aplicació i servei web, mai compartir-les i canviar-les amb freqüència. Fer servir gestors de contrasenyes i confirmar l’autenticació mitjançant un segon dispositiu són opcions de gran ajuda.

3. Instal·lar només aplicacions de fonts segures. No instal·lar jocs, temes o fons de pantalla que no procedeixin de botigues d’aplicacions oficials com Apple, Google o el fabricant del smartphone. Si necessites una aplicació específica per al treball, consulta abans amb el responsable o departament de TIC.

4. El programari, sempre actualitzat. Les vulnerabilitats conegudes de programes i aplicacions de programari són àmpliament aprofitades pels ciberdelinqüents. Quan els proveïdors publiquen actualitzacions, hem d’instal·lar-les com més aviat millor.

5. Protegir la nostra identitat digital. Hem de parar esment a la configuració de privacitat dels serveis que utilitzem. Encara que instal·lem solucions per a protegir els nostres dispositius i seguretat DNS per a bloquejar els llocs web maliciosos, compartir dades personals pot acabar en un robatori d’identitat.

Foto: ISTOCK.COM

Hemeroteca

Tweets recents

Share This