Cuina d’aprofitament: donar una segona vida a les sobres

EVA REMOLINA / AMIC – 5/2/2022

La cuina d’aprofitament o “trash-cooking” és una filosofia de vida que consisteix a utilitzar part dels ingredients que han sobrat d’un menjar, per a elaborar un altre, evitant llençar aliments. Segons els estudis, els espanyols rebutgem 1300 milions de quilos de menjar, és a dir, una tercera part del menjar que comprem, acaba en les escombraries.

Per a evitar aquest desaprofitament i causat també en part per la crisi econòmica, moltes famílies estan començant a adoptar aquest tipus de cuina en el seu dia a dia.

Aquests són alguns dels aprofitaments que podem fer en la cuina:

– Quan la fruita se’ns quedi massa madura, podem fer amb elles una macedònia, compota, incloure-la en batuts o bé fer una saborosa melmelada.

– Els ous a punt de caducar, podem coure’ls, ja que això ens allargarà uns dies el marge per a poder consumir-los.

– El formatge ja endurit es pot ratllar i guardar en una bossa hermètica dins de la nevera, per a posteriorment utilitzar-lo acompanyant a pastes o pizzes.

– El pa dur per part seva, també pot ratllar-se; però no només això. Fes servir-lo per fer les torrades de l’endemà, o talla’ls en daus i fregeix-los i tindràs uns boníssims crostons per a incloure en amanides o purés.

– Els cigrons que sobrin del potatge, tritura’ls i converteix-los en un deliciós hummus amb el qual acompanyar unes crudités per a obtenir un snack saludable a mitjan matí o per mitja.

– Si et sobra pollastre rostit o a la planxa, talla’l en tiretes molt petites i inclou-los dins de “fajitas mexicanas” o de l’amanida.

– Les verdures sobrants d’alguna recepta, talla-les i congela-les en bossetes per a tenir sempre a punt quan les necessitis.

Tan sols són alguns exemples del que podem fer amb els sobrants del menjar. Tot és qüestió de posar imaginació i creativitat als nostres plats.

Per a poder reutilitzar els aliments, no obstant això, cal conservar-los adequadament, sigui utilitzant recipients i bosses hermètiques o amb tapes de silicona reutilitzables.

La cuina d’aprofitament té molts avantatges. D’una banda, ajuda al medi ambient, disminuint la contaminació i evitant la sobreproducció d’aliments, i per una altra i no menys important, suposa un gran estalvi per a la nostra butxaca.

Foto: ISTOCK.COM

Hemeroteca

Tweets recents

Share This