Què esperar de la tecnologia l’any 2022 més enllà del metavers?

TECNONEWS / AMIC – 8/1/2022

El metavers serà, sens dubte, un dels protagonistes del pròxim any, amb inversions milionàries, innovacions i un valor de mercat que aconseguirà els 800.000 milions de dòlars en 2024 segons Bloomberg Intelligence.

Per a Paradigma Digital, experta en el disseny de productes digitals, el naixement dels metavers està començant i això fa que sorgeixin moltes preguntes: Té sentit que hi hagi diferents metavers (cadascun pertanyent a una marca o empresa)? Tindria sentit una especificació que permetés la interacció entre els diferents metavers?

“La situació social, tecnològica i econòmica és diferent de la de fa uns anys quan van sorgir idees similars”, assenyala Alberto Grande, responsable de l’equip d’Innovació en Paradigma. “Si entrem una mica més detalladament, probablement parlaríem de diferents entorns virtuals i si anéssim a l’extrem de la definició, hauríem de poder fer ‘qualsevol cosa en ell’, des de treballar, a activitats lúdiques o d’oci, i això inclou desenvolupar el nostre propi negoci en elles”, pronostica.

Però, més enllà del metavers, Paradigma revela altres techdències a seguir en 2022:

1. La transparència i l’ètica de la Intel·ligència Artificial. En els últims anys hem assistit a un avanç mai vist en el desenvolupament i aplicació de solucions basades en IA. “En moltes ocasions intentem ressaltar el seu costat positiu, que és el que li dona sentit i el que realment fa que evolucioni i es popularitzi el seu ús, per això hem de parar-nos a reflexionar sobre ella i les seves conseqüències”, adverteix Gran.

Així, els experts de Paradigma creuen que en 2022 els algorismes de IA aniran acaparant més protagonisme en el nostre dia, cada vegada prendran decisions més importants, amb major calat en la nostra vida, fent imprescindible trobar maneres de millorar el control i l’enteniment d’aquests. La gran pregunta serà fins a quin punt podem confiar en la decisió o informació que la IA ens aporta? D’aquí ve que durant l’any vinent veurem molt debat i evolució al voltant de l’ús, construcció, entrenament i auditoria dels algorismes que permetin el seu funcionament de manera transparent, ètica i segura.

2. AIOps per a la detecció precoç de problemes. Moltes organitzacions tenen entorns tecnològics complexos, plens de sistemes distribuïts i interconnectats que donen suport a tota l’operativa de negoci, convertint-se en la pedra angular que fa funcionar la maquinària. Com a conseqüència, l’increment en la complexitat de tots aquests sistemes ha crescut gairebé de manera exponencial en els últims anys, produint un augment similar en els esforços necessaris per ‘mantenir-los en funcionament’ i en molts casos pel seu cost.

“Ens trobem davant una cruïlla: els sistemes de TI s’han tornat tan imprescindibles que qualsevol mena d’erros té conseqüències desastroses i, al mateix temps, aquests sistemes són tan difícils de mantenir en marxa que les fallades, en moltes ocasions, són freqüents, amb el que afecten de ple a l’operativa del negoci”, explica Gran. Això farà que AIOps tingui un alt impacte, en un curt termini, en atacar principalment dos problemes: la detecció precoç de possibles problemes (es poden generar patrons que permetin detectar possibles anomalies abans que aquestes arribin a convertir-se en un error de veritat) i l’automatització dels procediments de recuperació i posada en marxa (sense la necessitat de programar-los expressament i de manera individualitzada).

3. La guerra dels núvols pel reemplaçament de sistemes heretats. La pandèmia ha revolucionat la forma en la qual treballem, accelerant la digitalització forçosa d’algunes companyies que, a principis de 2020, encara s’estaven preguntant com iniciar la seva transformació digital i el seu camí cap al cloud. “Canvis que històricament es produïen en diversos anys, o fins i tot dècades, han hagut de ser escomesos en pocs mesos per a no quedar-se enrere enfront de la competència i donar resposta a les noves necessitats de negoci”, assenyala Gran.

Tota aquesta situació inesperada ha precipitat l’execució de plans de renovació d’infraestructures amb milions de sistemes host i entorns monolítics implantats en el core de les organitzacions. Per això assistirem a una guerra dels núvols, en la qual, davant les necessitats i oportunitats de negoci, les grans plataformes cloud s’estan posicionant amb serveis i facilitats per a, no només el moviment de càrregues de treball al núvol, sinó per al replataformat complet de tots els serveis host com a mesura pal·liativa i mecanisme per a facilitar la seva refactorització a mesura que vagi sent necessari.

4. Web 3 i tecnologia Blockchain aplicada. Després de l’explosió de la tecnologia Blockchain aplicada al món financer (gràcies a les seves capacitats de descentralització), es va evolucionar ràpidament per a donar suport a contractes intel·ligents, obrint les portes a uns certs nínxols de mercat i nous casos d’ús. “Molts d’ells els hem vist associats a NFT (Senar Fungible Tokens) que han obert la porta a possibilitats no explorades fins ara com la venda i intercanvi de NFTs associats a grans esdeveniments, fan tokens en el món esportiu…”, apunta Gran.

Però la tecnologia Blockchain no només serveix per a la compra/venda i les possibilitats de descentralització capten cada vegada més interès. Sota el terme web 3 ens trobem amb el conjunt de tecnologies i eines que permeten una descentralització de la xarxa que ens permetrien un moviment a través de contractes intel·ligents. Per això, Blockchain i web 3 seran termes que escoltarem repetidament en aquest nou any.

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This