Com fer el manteniment de la xemeneia

EVA REMOLINA / AMIC, 4/12/2021

La calor i l’ambient tan acollidor que proporciona una xemeneia és un regal sens dubte en els dies gèlids d’hivern. No obstant això, per a tenir-la en òptimes condicions, és necessari fer-li un bon manteniment periòdic a fi de poder gaudir d’ella a ple rendiment i amb total seguretat.

El recomanable segons els experts és escurar la xemeneia almenys una vegada a l’any; un procediment que no s’ha de passar per alt, ja que el no fer-ho pot implicar problemes greus, i és que la concentració de sutge en el conducte impedeix, d’una banda, el funcionament correcte de la xemeneia, i de l’altra, pot provocar incendis, així com expulsar substàncies tòxiques generades per la combustió que són nocives si les respirem.

La neteja pot fer-se de dues maneres:

– De manera mecànica (bé per un especialista o per un mateix). Consisteix a introduir un eriçó per a desprendre el sutge de les parets.

– De manera Química, mitjançant la combustió de productes específics per a la neteja.

Encara que sempre el millor és contractar un professional en la matèria per a efectuar les tasques de neteja, si decideixes finalment fer-ho tu mateix, aquests són els passos que hauries de seguir:

– Protegir la zona. Col·loca un plàstic o lona en el terra al voltant de la xemeneia per a tacar el menys possible.

– Protegir-se a un mateix. Col·loca’t un davantal o una bata de treball, guants, màscara i ulleres de protecció. D’aquesta manera evitaràs inhalar les substàncies tòxiques.

– Netejar la xemeneia. Recull les cendres i els troncs que hagin pogut quedar de l’última vegada. Ajuda’t per a fer-ho, d’un raspall o una escombra.

– Passa pel terra i les parets un eriçó especial per a xemeneies i rasca per desprendre la creosota (substància molt inflamable que s’origina a partir del sutge). Aquests solen estar fabricats de niló o acer, són flexibles i s’adapten perfectament a l’interior de la xemeneia. A més porten extensibles per a poder accedir a les zones més altes i menys accessibles.

– Finalment, crema un tronc escura-xemeneies.

– Escombra o aspira les restes que s’hagin desprès.

Repeteix aquesta operació dues vegades a l’any per a un correcte funcionament.

Foto: ISTOCK.COM

Hemeroteca

Tweets recents

Share This