Tornen al model presencial un mínim de teletreballadors

TECNONEWS/AMIC – 23/10/2021

Després de l’avanç de la vacunació (74,6% de la població amb la vacuna completa) i el final de les vacances d’estiu, moltes empreses han posat en marxa la denominada “Volta a l’Oficina”. No obstant això, segons les últimes dades d’InfoJobs, l’arribada de setembre no ha suposat grans canvis en relació amb el model laboral previ al període vacacional. En aquests moments, 3 de cada 4 professionals a Espanya treballa de forma 100% presencial, mentre que la resta continua exercint les seves tasques en remot. Per a fer-se una idea més exacta de la situació actual, només cal assenyalar que, d’entre els treballadors que estaven treballant en remot fins avui, només el 13% ha tornat al model presencial en les últimes dues setmanes.

A major jerarquia laboral, major possibilitat de triar el model de treball

Una de les conclusions més significatives que es desprenen d’aquest informe és que, com més elevada és la jerarquia dels empleats, major possibilitat tenen aquests de triar el model de treball. Així, només el 18% dels empleats amb càrrecs de menor responsabilitat assenyala que la decisió d’acudir o no acudir a l’oficina depèn d’ells mateixos. Aquest percentatge, en el cas dels llocs de feina intermedis, puja fins al 29%, mentre que en el cas dels directius es dispara al 53%.

En l’àmbit nacional, el 23% dels professionals que han tornat a l’oficina indica haver-ho fet per decisió pròpia, i el 20% afirma que ho han fet per obligació. El 58% restant correspon a aquells professionals que la seva feina no els permet fer teletreball.

Respecte als principals motius als quals al·ludeixen els treballadors per a tornar a les oficines, destaquen: socialitzar amb els companys (37%), ser més productiu o eficient (35%) i treballar en equip (34%).

Cap treballador en remot vol tornar a un model 100% presencial

En cas de poder triar, 7 de cada 10 treballadors triaria un model laboral que li permetés teletreballar, especialment de manera flexible o anant a l’oficina 1 o 2 dies a la setmana. Concretament, el 29% apostaria per un model híbrid flexible: poder gestionar quan treballar des de casa i quan treballar des de l’oficina. A més, un 21% preferiria treballar 1 o 2 dies des de l’oficina i la resta des de casa; un 8%, 3 o 4 dies des de l’oficina i la resta des de casa; i un 11% triaria un model full remote.

D’altra banda, cap treballador en remot (només el 2%) vol tornar a un model 100% presencial, i fins i tot, 1 de cada 4 teletreballadors els agradaria disposar d’un model 100% remot. D’entre els qui treballen actualment de manera presencial, el 60% indica que li agradaria adoptar un format híbrid de treball o 100% remot.

Finalment, cal destacar que el teletreball s’ha convertit en un benefici al qual els professionals no volen renunciar. I és que el 50% dels teletreballadors es replantejaria canviar de treball si la seva empresa li fes tornar a l’oficina en un model 100% presencial. Aquest percentatge ascendeix al 70% entre els menors de 44 anys, i baixa fins al 30% en el cas dels treballadors entre 45 i 65 anys.

En paraules de Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d’InfoJobs: “És molt probable que, a mesura que el diàleg entre empreses i treballadors avanci durant el que queda d’any, el teletreball vagi implantant-se en el món laboral”. Pérez afegeix: “Ara que ja no hi ha dubte que el teletreball és un model compatible i que pot reportar múltiples beneficis a companyies i professionals, podrien començar a plantejar-se altres propostes. Per exemple, que la setmana laboral de quatre dies comencin a prendre forma”.

Treball 100% presencial: un model més propi del sud, entre perfils d’edat adulta i sectors com l’educació i, evidentment, uns altres com l’agricultura i ramaderia.

Amb les dades extretes d’aquest informe, es podria establir una petita radiografia dels tres models laborals del moment (100% presencial, híbrid i 100% remot). Així, s’extreu que els que prefereixen un model totalment presencial responen a un perfil d’entre 55 i 65 anys, amb elevada presència de la zona sud d’Espanya (26%) i dedicats a sectors com l’educació i, com és d’esperar, uns altres com l’agricultura i la ramaderia.

Per contra, els que aposten per un model totalment remot són més joves (25-34 anys), amb residència en el centre de la península, i dels sectors de la informació i les comunicacions, les activitats financeres, assegurances o administratives, o artístiques i d’entreteniment. Respecte als que opten pel model híbrid, es tracta de perfils d’entre 35 i 54 anys, amb especial dedicació a labors administratives i serveis auxiliars.

Les oficines continuaran sent molt necessàries

Per últim, a l’hora de preguntar sobre el futur de les oficines i l’existència d’un espai físic comú en el qual treballar, gairebé la meitat dels professionals (47%) assenyala que aquestes continuaran sent molt necessàries; mentre que el 44% afirma que només seran necessàries per a algunes situacions com a reunions d’equip o amb clients. Només un 9% indica que seran poc o gens importants.

Com a regla general, a major edat del treballador, més necessària resulta l’oficina des del seu punt de vista. No obstant això, és veritat que, entre els teletreballadors, 1 de cada 5 considera que ja no és necessària sota cap circumstància.

Finalment, el 59% dels professionals ha comentat que, perquè les oficines s’adaptin adequadament als seus nous rols, aquestes han de saber evolucionar a través d’horaris més flexibles d’entrada i sortida; mentre que el 45% dels treballadors destaca la necessitat que evolucionin mitjançant l’ús de dispositius digitals. Altres canvis a implementar serien: la utilització d’elements de seguretat anti-Covid (44%), l’establiment de llocs de treball flexibles o rotatius (34%) i la creació d’espais per a desenvolupar la creativitat (28%).

Foto: UNSPLASH

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This