Formacions a empreses per a prevenir l’assetjament sexual a la feina

SOCIAL.CAT / AMIC – 17/10/2021

Gairebé la meitat de les dones enquestades en una investigació elaborada per la Fundació Surt van afirmar haver patit assetjament sexual a la feina en algun moment de la seva vida laboral. Per aquest motiu, l’entitat oferirà formacions gratuïtes a càrrecs directius i persones treballadores per contribuir a reduir les febleses detectades a les empreses a l’hora de prevenir i abordar l’assetjament sexual.

Els seminaris es dividiran en dos, segons la mena de personal de l’empresa al qual vagi dirigit. Per una banda, hi haurà formacions dissenyades específicament per a persones amb càrrecs de direcció, responsables d’equips de treball, personal de recursos humans, referents d’igualtat a les empreses i representants de les persones treballadores. A més, també hi haurà formacions pensades per a respondre a les necessitats concretes de les treballadores i treballadors d’empreses i organitzacions públiques i privades.

Les formacions consistiran en dues sessions de tres hores en format en línia, les quals comptaran amb la participació de la coordinadora de projectes de recerca a la Fundació Surt, Alba Elvira i Guiral, així com amb l’advocada Joana Badia, especialista en dret laboral i assessora en polítiques de gènere i igualtat d’oportunitats del despatx Nèmesi.

Els tallers no tenen cap cost per a les persones participants, tot i que cal inscripció prèvia, ja que les places són limitades. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les activitats del projecte TeamWork, el qual ha estat finançat per la Unió Europea i que té per objectiu reforçar la lluita contra l’assetjament sexual als entorns laborals.

Enfortir la prevenció a la feina

“Les formes d’assetjament sexual que semblen ser més habituals són les més subtils i de caràcter verbal, que alhora són les que passen més desapercebudes i són més relativitzades socialment”, detalla Alba Elvira, coordinadora de projectes de recerca a Surt i autora de l’informe elaborat per l’entitat com a part de la iniciativa TeamWork.

Una de les principals conclusions d’aquesta investigació va ser que gairebé la meitat de les més de 140 dones enquestades afirmaven haver patit assetjament sexual a la feina al llarg de la seva vida laboral. A més, gairebé la meitat de les persones participants en l’estudi n’han estat testimonis d’alguna situació d’assetjament sexual.

Des de la fundació apunten que la naturalització de l’assetjament sexual apareix com un dels principals esculls per detectar-lo i abordar-lo de manera precoç. “La majoria de casos no són denunciats i trobem que la resposta o reacció de les víctimes d’assetjament sexual pot estar condicionada sobretot per la por a les represàlies, especialment a perdre la feina, així com la vergonya a ser jutjades, no ser compreses per l’entorn o, fins i tot, a ser culpabilitzades”, explica Elvira.

Segons l’informe, gairebé la meitat de les empreses enquestades han rebut queixes o denúncies d’assetjament sexual i cada vegada més llocs de feina disposen d’alguna mena de política per a la seva prevenció i abordatge. No obstant això, des de Surt subratllen també que existeix un “gran desconeixement” de les persones treballadores sobre les mesures que es prenen des de la seva pròpia empresa: només una de cada sis persones en plantilla afirma conèixer amb seguretat les vies que tenen les víctimes per demanar protecció.

“La investigació posa en relleu la necessitat d’enfortir la sensibilització i formació del personal i les empreses envers les desigualtats de gènere, les violències masclistes i l’assetjament sexual en particular, així com les vies de denúncia o notificació i els protocols d’abordatge”, explica la coordinadora de projectes de recerca a la Fundació Surt.

Foto: UNSPLASH

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This