Mantingues l’estrès a ratlla durant la tornada a la rutina

EVA REMOLINA / AMIC – 12/9/2021

Ho sabem: tornar de les vacances no acostuma a ser senzill. El dia a dia ens submergeix més aviat que tard entre e-mails, reunions i llistes interminables de coses per fer, alguna cosa que canvia per complet l’estat d’ànim relaxat i positiu que portem de l’estiu. Un panorama poc encoratjador que nosaltres ens neguem a assumir com a inevitable. Per això, et proposem mantenir l’estrès a ratlla i la síndrome postvacacional ben lluny amb alguns consells. Recorda que la vida conta cada dia i no només el cap de setmana; totes les estacions de l’any i no només a l’estiu i Nadal. Gaudeix-la!

L’estrès, un problema real

L’estrès és una resposta natural del cos quan es prepara per a reaccionar davant una situació que suposa un desafiament. Així, ens permet posar-nos fora de perill enfront d’una amenaça o, per exemple, complir amb una data límit. L’estrès hauria d'”activar-se” en moments puntuals, no obstant això, ens hem acostumat a pensar que és una cosa normal associat a la nostra rutina diària. Avís: descarta des d’ara mateix aquesta creença.

Mantenir un estat d’estrès de forma prolongada provoca desajustaments importants en la nostra salut: ansietat, depressió, problemes digestius, maldecaps i pèrdua de memòria, problemes per a agafar el son, cardiopaties, etc. Les seves conseqüències també es poden apreciar en l’àmbit físic: des de caiguda del cabell a acne i altres malalties cutànies, així com una pell més fatigada i envellida.

I encara que tot això soni una mica malament, és important que ho tinguis clar per a deixar d’idealitzar l’estrès diari i associar-lo a una vida d’èxit i superació. Continuarem donant el millor de nosaltres mateixes en allò que ens proposem, però d’una forma més amable, fàcil i alliberadora. T’apuntes?

La importància de l’autocura

Per a poder començar a obrir oasi en el vast desert que suposa l’estrès, practica l’autocura. Aquí tens cinc consells que t’ajudaran.

  1. Connecta amb el present. Para esment sempre que puguis en allò que fas: quin és el gust del cafè que estàs bevent i el tacte que té la tassa; les zones del teu cos que va recorrent l’aigua quan et dutxes; com sents les cames quan puges escales… Apartar la teva ment del seu constant viatge passat-futur, encara que sigui uns segons, et farà sentir molt millor.
  2. Planifica amb sentit. Dedica una estona a planificar els teus pròxims mesos, tenint en compte quins són els teus valors i prioritats en aquests moments. Marca’t objectius realistes, que no posin en escac la resta de la teva vida. No passa res per dir que no, delegar i posposar sempre que sigui necessari.
  3. Deixa moments per a tu. Dins d’aquesta planificació, has de deixar temps per a fer coses que t’agradin. Això ha de ser una cosa fixa i no negociable, tan prioritari com anar a fer la compra. Hi ha estudis que demostren que dedicar-nos temps i cures no només millora els nostres nivells de felicitat, sinó que també augmenta la felicitat del nostre entorn.
  4. Dorm i menja bé. Portar una bona alimentació i dormir suficients hores és imprescindible per a sentir-nos bé en el nostre dia a dia i tenir una salut més resistent (a més de veure’ns molt millor físicament). No els sacrifiquis o et tocarà pagar la factura.
  5. Apaga el mòbil. La infoxicació digital és una de les principals fonts d’estrès dels nostres dies. Així que desconnecta telèfon, ordinador i tauleta sempre que puguis. A diferència del que puguis pensar, el món no deixarà de girar i, de seguida, notaràs els beneficis: dormiràs millor, tindràs més temps per a tu, deixaràs de comparar-te…

Davant qualsevol senyal, actua

Com et deia, l’estrès continuat porta aparellats problemes de salut. Per això, no has d’esperar que la cosa es torni insostenible. Frena i, si ho necessites, demana ajuda professional. Cada vegada més persones realitzen teràpies o coaching, així que no dubtis a demanar informació.

Per part nostra, volem ajudar-te al fet que et sentis bé amb tu mateixa i que res t’afegeixi més preocupacions. Per a això, tenim solucions per a tu si:

– Et cau el cabell.

– La teva pell està apagada.

– Pateixes d’acne.

– Vols dormir millor.

Necessites un moment spa.

Foto: ISTOCK.COM

Hemeroteca

Tweets recents

Share This