Com triar la motxilla escolar correcta

EVA REMOLINA / AMIC – Torredembarra, 25/08/2021

Triar una bona motxilla és essencial per a la salut de l’esquena dels nens, ja que la seva estructura òssia està en ple desenvolupament, motiu pel qual protegir-la és fonamental per a minimitzar el risc de lesions a la columna.

Decidir comprar-ne una o altra no és una tasca fàcil, ja que existeixen molts models en el mercat, tant per la forma d’ús, els teixits o la grandària. La mida és potser un dels punts més importants a tenir en compte. La motxilla ha d’anar des de l’altura de les espatlles fins a uns 5 cm per sobre de la cintura, perquè pel contrari significaria que el model és gran per al nen. Encara que dependrà de l’altura i constitució de cada infant, les mesures orientatives serien de 35 a 40 cm (entre 5 i 8 anys), de 40 a 45 cm (per a nens d’entre 9 i 12 anys) i no superar els 30 cm per als de preescolar.

L’amplària també és fonamental, ja que aquesta no ha de sobrepassar l’esquena del petit. Portar una motxilla adequada a la talla del nen, facilitarà una millor distribució del pes i una millor postura.

El pes que carreguem, també serà un factor causant de lesions. El màxim recomanat és del 10% del pes total de l’alumne, si bé aquests barems no solen respectar-se pel gran nombre de llibres que han de portar diàriament. En qualsevol cas, cal evitar carregar amb un pes major de l’aconsellable, per un període de més de 15 minuts.

El tipus de motxilla també serà un aspecte en el qual parar esment. Les motxilles amb rodes per exemple (també denominades tròlei) tenen l’avantatge de permetre portar més pes sense danyar l’esquena, però el seu ús prolongat també està desaconsellat pels metges perquè comporta alguns inconvenients. I és que amb el pas del temps, si els trajectes són molt llargs, pot derivar en problemes en la nina. A més tampoc són massa aconsellables si s’han de pujar molts trams d’escales.

Les motxilles de bandolera són més recomanades per a adolescents o per a aquells casos en què ha de carregar-se amb poc pes.

Si per contra ens decantem per motxilles d’esquena, cal comprovar que aquestes siguin embuatades, resistents, de teixit impermeable i amb tirants amples i ajustables. També és important distribuir bé el pes en els diferents compartiments i col·locar els llibres per grandària, deixant els més pesats en la part posterior (en contacte amb l’esquena) i anar col·locant els accessoris més petits o lleugers a la part davantera.

Per tant, i tot i que l’estètica també tindrà el seu pes, davant el dubte, hem de decantar-nos per motxilles més ergonòmiques i prioritzar la salut i la comoditat per davant de l’estil.

Foto: Un grup d’alumnes anant cap a l’escola. / AMIC

Hemeroteca

Tweets recents

Share This