La violència masclista envers dones amb discapacitat intel·lectual: un problema invisibilitzat

SOCIAL.CAT / AMIC – 24/7/2021

Aura Fundació alerta sobre la realitat invisibilitzada de les violències masclistes cap a dones amb discapacitat intel·lectual. Els últims deu anys, les entitats que treballen en la inserció social i laboral d’aquest col·lectiu han intervingut en més de mil casos d’assetjament o abús sexual cap a dones amb alguna discapacitat.

Segons Aura Fundació, cal fer formacions i prevenció en el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual, ja que molts cops elles ni tan sols reconeixen que són víctimes de delicte. “El que ens trobem és que, si a una dona ja li costa veure que està patint violència masclista, en el cas d’una dona que tingui alguna discapacitat intel·lectual aquest fet encara s’agreuja molt més”, assegura la caporal de la Unitat d’Atenció a la Dona, Judith Avellaneda.

En aquesta línia, entitats com Aura Fundació, Down Catalunya o Fundació Catalònia han engegat projectes per trencar el tabú de la sexualitat i aclarir conceptes. Per exemple, aquestes entitats han tirat endavant la guia de lectura fàcil ‘No és no’ i la Unitat d’Atenció a la Víctima amb Discapacitat Intel·lectual a Catalunya, que ofereix a les víctimes una valoració dels casos, assessorament jurídic i acompanyament en el procés policial i judicial.

Des d’Aura Fundació assenyalen que quan la violència masclista afecta a dones amb discapacitat intel·lectual es tracta d’una situació amb un doble biaix discriminatori, ja que, per una banda, el fet de ser dona les col·loca directament com a objectiu de la violència masclista i, per l’altra, tenen menys recursos i habilitats intel·lectuals per defensar-se davant d’una agressió i, sobretot, per reconèixer-la.

“Cal aterrar en els seus espais de confiança, ensenyar els professionals un protocol i fer més formacions des de les entitats on són ateses des de petites”, afirma Chus Rodríguez, membre de la Secció de Dones, Gèneres i Diversitat del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

D’altra banda, també s’ha de tenir en compte que l’empoderament de moltes dones amb discapacitat intel·lectual es veu impossibilitat per la gran dependència econòmica cap als seus familiars o persones cuidadores. Per això, entitats com Aura Fundació, promouen la formació i els contractes en empreses ordinàries.

Més de la meitat han patit violències

Segons l’enquesta de violència masclista a Catalunya del 2016, al llarg de tota la vida, el 58% de dones amb discapacitat superior al 33% a Catalunya han patit violència masclista.

Foto: UNPLASH.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This