Com servir correctament el vi

EVA REMOLINA / AMIC – 12/6/2021

Abans de començar a servir un vi, és imprescindible tenir molt en compte la temperatura idònia a la qual ha d’estar cada tipus de vi en el moment de consumir-ho. Per a això hem de tenir en compte que aproximadament:

– Els vins blancs secs i els rosats: entre 8 i 12 graus

– Els vins blancs dolços i cava: entre 6 i 8 graus

– Els vins negres: entre 15 i 18 graus.

Un cop el vi compleix aquests requisits, es procedirà a servir-lo. Els passos a seguir serien els següents:

  1. El primer que haurem de fer és presentar el vi al comensal o amfitrió, mostrant-li l’etiqueta perquè comprovi que el vi correspon al sol·licitat (vinya, any, etc.). Amb això ens evitarem errors, però també sorpreses desagradables quan haguem de pagar el compte.
  2. Un cop es dona l’aprovació, es procedirà al destapament de l’ampolla, sempre en presència dels comensals. L’ampolla ha d’estar sobre la taula, amb l’etiqueta sempre de cara.
  3. Es talla la càpsula amb l’ajuda de la navalla del llevataps, i sempre girant la mà i no l’ampolla.
  4. S’introdueix el llevataps, ben al centre del suro i sense arribar a perforar-lo.
  5. En retirar el suro, procurar no fer cap mena de soroll, i deixar-lo en la taula, en el platet habilitat per a ell. Quan l’ampolla és un reserva, s’aconsella a més, que una vegada es treu el suro, es presenti també al comensal perquè comprovi la seva autenticitat.
  6. Netejar amb el tovalló la boca de l’ampolla.
  7. En alguns restaurants veurem com rebutgen el principi del vi per tal d’evitar possibles restes del suro que hagi pogut caure durant el destapament.
  8. Servirem una petita quantitat a l’amfitrió o a la persona que sol·liciti provar-lo, procurant al final, donar un quart de volta a l’ampolla per a tallar la gota i evitar que taqui les estovalles.
  9. Obtingut el vistiplau, s’ha de continuar servint als altres comensals, sempre començant per les dones i finalitzant per l’amfitrió. Les copes han d’omplir-se aproximadament una tercera part, just fins que comença l’amplària d’aquesta.
  10. Un cop estigui tothom servit, deixar l’ampolla damunt la taula (si és negre) o dins de la glaçonera si és blanc o rosat.

Foto: ISTOCK.COM

Hemeroteca

Tweets recents

Share This