Bunyols de Quaresma

EVA REMOLINA – AMIC – 20/2/2021

El bunyol de Quaresma és una de les postres més consumides durant aquesta època, encara que cada vegada és més freqüent trobar-los en les fleques i pastisseries durant tot l’any. Fer aquests bunyols és divertit, i encara que són entretinguts i requereixen una mica de temps, la seva elaboració és senzilla, per la qual cosa poden ajudar-nos els més petits de la casa.

Els ingredients que necessitem són els següents, per a uns 20 bunyols aproximadament:

250 g de farina (de mitja força)

10 g de llevat sec, o 30 g si el llevat és fresc

35 g de sucre, millor blanc, encara que pot fer-se també amb sucre bru

5 g de sal

1 culleradeta de canyella (opcional)

La ratlladura d’1 llimona

Oli de gira-sol

50 g de rovells d’ou (unes 3 unitats, aproximadament, depenent de la grandària de l’ou)

120 g de llet

35 g de mantega

Matafaluga o anís en gra (una culleradeta petita de cafè)

Vi dolç tipus moscatell (15 g, opcional)

Elaboració:

En una pastadora o un bol (si no disposem d’ella), abocar la farina, el llevat, la canyella, l’anís, el sucre, la sal i la ratlladura de la llimona. Pastar fins que els ingredients s’hagin barrejat bé. A continuació posar les gemmes i la llet i tornar a pastar.

Passats aproximadament uns 10 minuts, afegir la mantega (fregeixi), tallada en daus i barrejar fins que la massa sigui homogènia i enganxosa. En aquest moment, formarem amb la massa una gran bola, la pinzellarem en oli i embolicarem amb paper film per a deixar-la reposar durant uns 30 minuts.

Quan hagi transcorregut aquest temps, formarem boletes d’uns 20 g cadascuna més o menys i les anirem col·locant en una safata (separades entre si perquè no es peguin, doncs en fermentar creixen) i les taparem amb un drap durant uns 45 minuts.

El pas següent serà encendre el foc amb l’oli, i quan aquest hagi aconseguit almenys 160 graus, fregirem els bunyols, daurant-los per tots dos costats. Just abans d’introduir-los en l’oli, és el moment de fer-los el forat en el centre (si volem que ens quedin en forma com de rosquilles). Quan estiguin daurats, els anirem traient, escorrent l’excés d’oli amb paper absorbent, i si ho desitgem, tirarem per damunt un rajolí del vi dolç (opcional). Encara en calent, arrebossarem amb sucre.

Foto: ISTOCK.COM

Hemeroteca

Tweets recents

Share This