Consells per a navegar segurs a través d’Internet

TECNONEWS / AMIC – 13/2/2021

Cada segon mes de febrer des de 2004, se celebra el Dia Internacional d’Internet Segura. Una data amb la qual es vol ressaltar la importància que té fer un ús responsable, respectuós i crític de la tecnologia. “I és que encara que els avanços tecnològics són, en general, positius per a la població, també comporten riscos per a la societat com, per exemple, les fake news dissenyades específicament per a enganyar, amenaçar la credibilitat de les fonts i confondre al públic”, expliquen des de la comunitat educativa en línia Crehana.

De fet, entre els grans desafiaments als quals ens enfrontem en Internet es troben discernir la informació útil de la qual no ho és, aprendre a fer un ús correcte de les xarxes socials i disposar de les habilitats necessàries per a protegir-nos d’alguns dels perills que s’amaguen en la web. Tot un repte per al qual Crehana ha recollit algunes recomanacions que ens ajudaran a navegar més segurs per la Xarxa:

Utilitza contrasenyes segures. Pot semblar una obvietat, però la majoria dels internautes no saben establir una contrasenya segura, la qual cosa posa en risc les seves dades. Si volem tenir una contrasenya fort hem de buscar alguna que tingui almenys 8 caràcters de diferent tipologia. A més, és important fugir de les contrasenyes 1234, 1111 o password, ja que encara que sembli mentida es troben entre les més usades. A més, hem d’evitar contrasenyes que incloguin dades als quals qualsevol amb un mínim d’habilitat informàtica pot accedir fàcilment com el nostre nom o dates rellevants com el nostre aniversari.

Vés amb compte amb els resultats que t’ofereixen els cercadors. Els qui intenten robar les nostres dades solen usar tècniques bastant elaborades com, per exemple Black Hat SEU, un mètode pel qual els atacants aconsegueixen posicionar els seus webs, a través d’enganys, entre els primers llocs de les cerques. Aquesta tècnica els funciona, sobretot, quan posem en el cercador paraules claus molt comunes o quan busquem temes d’actualitat. Per això, és important que parem esment a les pàgines a les quals ens dirigeixen els cercadors i desconfiar quan detectem alguna cosa estranya en elles.

Utilitza una VPN quan naveguis per Internet. Si utilitzem una xarxa privada virtual (VPN, per les seves sigles en anglès: Virtual Private Network) podrem protegir-nos davant qualsevol atac mentre estiguem navegant per Internet, ja que el que fa aquesta xarxa és encriptar el trànsit que generem a través de l’ús de servidors i IP diferents de les que utilitzem habitualment com, per exemple, amb una IP d’un altre país. D’aquesta manera, dificultem l’accés a les nostres dades i, a més, podem accedir a continguts que podríem tenir restringits per la nostra localització.

Visita només pàgines web segures. I què és una pàgina segura? Perquè aquella que utilitza un protocol segur de transferència de hiper text, és a dir, HTTPS, i que disposen d’un certificat SSL. Així, quan apareix HTTPS en una pàgina significa que la web estableix una connexió segura entre el servidor i l’usuari, per la qual cosa compleix l’estàndard de seguretat internacional per a la transferència de dades. En cas que accedeixis a una pàgina i no vegis aquestes sigles, és millor que l’abandonis perquè corres el risc de sofrir algun atac.

Foto: TECNONEWS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This