Com fomentar la lectura en els nens

EVA REMOLINA / AMIC – 23/1/2021

La lectura no sols ajudar a desenvolupar la creativitat i la imaginació, sinó que amb ella s’aprèn vocabulari i  expressions col·loquials i es millora la comunicació oral i la compressió escrita, per la qual cosa és molt important inculcar aquest hàbit als nostres fills des d’edats primerenques. Hi ha alguns nens als quals els hi sorgeix aquest interès de forma més natural i a uns altres, que els costa una mica més, per la qual cosa us donem unes petites pautes que us podran ajudar a aconseguir-lo.

– Mai s’ha d’obligar a llegir. Cal plantejar-ho com un joc més, com una activitat divertida, que sigui totalment voluntària i que generi plaer.

– Deixa que triïn el que volen llegir, segons els seus gustos. A vegades no llegeixen simplement perquè no els atreu el tema o la història que els proposem.

– Dona exemple. Nosaltres som el seu model a seguir, per la qual cosa si veuen que gaudim amb la lectura, és més fàcil que a ells també els “piqui la curiositat” de fer-ho.

– Col·loca els llibres en un lloc accessible per a ells, al qual puguin arribar fàcilment sempre que ho desitgin.

– Reserva una estona al dia o a la setmana per a llegir en família. Compartir aquesta experiència també els serà de gran ajuda.

– Intenta que et donin la seva pròpia valoració en finalitzar la lectura. Si els ha agradat o no, què els ha cridat més l’atenció, quin final farien ells… Així també podràs anar esbrinant el que realment els agrada i poder orientar-los en pròximes lectures.

– Busca llibres que siguin adequats per al seu nivell i edat. A vegades intentem que llegeixin coses per a les quals no estan preparats, i només aconseguim que es frustrin i s’avorreixin perquè no arriben a comprendre-les.

– Crear un club de lectura amb amics i companys de classe. Pots proposar-los que tots llegeixin el mateix llibre, per a anar comentant a mesura que avancen i compartir pensaments.

– Permetre la lectura digital. Avui dia existeixen una multitud de llibres interactius i són un bon recurs per a anar-los intercalant o per iniciar-se en la lectura.

– Crea un espai de lectura. Habilita un espai a la seva habitació o un racó en qualsevol altre lloc de la casa per a aquest fi. Això els ajudarà a incorporar la lectura a la seva rutina diària. Ha d’estar ben il·luminat i ser molt còmode per a ells, per la qual cosa si disposem d’espai, podem col·locar un petit sofà, una butaca o coixins al terra.

Foto: ISTOCK.COM

Hemeroteca

Tweets recents

Share This