Com estan les FINTECH canviant les nostres vides?

La innovació tecnològica d’aquest segle ha arribat també al món de les finances i a Barcelona a través de les Fintech, facilitant serveis i productes financers amb una millora qualitat-preu.

REDACCIÓ – Torredembarra, 17/7/2020

Aquesta última dècada els bancs tradicionals han anat veient aparèixer nous competidors amb maneres diferents de fer les coses, oferint productes com el pagament contactless des del telèfon mòbil, l’accés a efectiu des de qualsevol part del món sense comissions, plataformes de finançament participativa -també anomenades crowdfunding-, entitats de diner electrònic -les famoses criptomònades- i un llarg etcètera. Hem vist durant aquests anys, doncs, la transformació del món de la banca amb nous actors, diferents de la banca tradicional. Però com afecta tot això a la nostra societat i de retruc a la nostra ciutat?

En una ciutat on la innovació i les start-ups estan a l’ordre del dia, les FINTECH encara hi tenen més a aportar, ja que aquestes empreses es basen en la innovació i l’ús de les noves tecnologies. La seva presència millora els serveis financers pel consumidor de carrer democratitzant, així, el món de les finances i proporcionant accés a tota la societat a aquest tipus de productes d’una manera més senzilla i ràpida. A més a més, l’aparició d’aquests nous productes s’estén a les empreses tradicionals posant pressió per seguir creixent i innovant amb una major eficiència i transparència.

Des de la Generalitat es proposa l’objectiu de crear un clúster financer a Catalunya i a Barcelona per desenvolupar un ecosistema d’innovació financer

Com bé es preveia al PwC Global Fintech Survey de 2016, aquests models de negoci estan basats sobretot en la banca a particulars i els sistemes de pagament. És per això que des de la Generalitat de Catalunya es proposa l’objectiu de crear un clúster financer a Catalunya i a Barcelona que tindria un efecte multiplicador en l’economia aprofitant l’oportunitat de desenvolupar un ecosistema d’innovació financer així com l’especialització i diferenciació en asset management, venture capital, corporate finance i sistemes de pagaments.

De fet, a Catalunya les activitats financeres generen un valor afegit brut de 7.470 milions d’euros, el que representa un 3,6 % de l’economia catalana comparat al 5,7 % el 2009. Aquesta davallada posa en primer pla els nous projectes FINTECH que estan sorgint a la capital d’aquesta regió, com ara Pier01- Barcelona tech city, l’establiment d’N26 o BCN10, entre d’altres. De fet, l’ecosistema financer català està compost de 98.000 treballadors i de 450 empreses, de les quals 50 són FINTECHs. És així com aquest model de negoci “marca Barcelona”-i cada vegada més “marca Catalunya”- funciona com a palanca per atracció activa d’empreses i de talent internacional.

Per tant, el sector Fintech a Barcelona és de gran rellevància, amb un ecosistema en constat creixement. De fet, d’acord amb l’informe de la Comissió Europea, Startups City Hubs in Europe realitzat per la fundació Mind the Bridge, hi ha aproximadament 50 nuclis d’innovació dintre de la Unió Europea, destacant les Top StartupsCity Hubs, en el qual s’inclou Barcelona i Madrid.

A la ciutat Comtal destaquen empreses Fintech com Kantox, Verse, Goin, Coverfy o NoviCap, entre altres, les quals compten amb grans quantitats de finançament, com Kantox que acumula ja un total de 21 M€ des de la seva creació o Verse amb més de 30M€ en finançament. A més a més, el 2018 es va fundar el primer neobank creat a la ciutat, BCN10. Un banc 100 % digital que va arribar a rebre més d’1 M€ de finançament i es troba en ple creixement.

Addicionalment, Catalunya està duent a terme iniciatives per atraure empreses Fintech. Sense anar més lluny, acció va signar contractes de patrocini amb 7 plataformes de crowdlending, crowequity i invoice trading, per tal d’incentivar l’ús d’aquest tipus de finançament alternatiu i complementari a la banca. Així, el 2017 aquest tipus de finançament va augmentar molt, concretament, un 94 % per crowdequity, un 42 % per crowdlending i, finalment, un 32% per invoice trading.

ACCIÓ ha creat el portal Barcelona & Catalonia Startup per connectar les empreses Fintech amb grans emprenedors i inversors d’arreu del món

Segons ACCIÓ -l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana- Barcelona és el principal hub de start-ups del sud d’Europa i el cinquè del continent i és la quarta ciutat que més inversió ha rebut per darrere de Londres, Berlín i París. Altrament, Acció també ha dut a terme una altra iniciativa per fomentar aquest tipus d’empreses, la creació d’un portal anomenat Barcelona & Catalonia Startup Hub, per tal de connectar les empreses fintech amb grans emprenedors i inversors d’arreu del món.

Per altra banda, a Barcelona també hi trobem l’associació Barcelona Tech City sense ànim de lucre, formada per emprenedors locals que compten amb més de 800 empreses i tenen com a objectiu promoure internacionalment la marca tecnològica de Barcelona, atraure inversors, contribuir a la creació d’un entorn propici per aquest tipus d’empreses, posar en contacte el talent amb les empreses internacionals i col·laborar amb altres organitzacions per accelerar l’ecosistema tecnològic. Un dels projectes més importants d’aquesta associació, que avançàvem anteriorment, és el PIER01, considerat el HUB tecnològic internacional més important d’Europa, que reuneix a més de 100 empreses Fintech, amb l’objectiu de fomentar la col·laboració entre elles i incentivar la innovació.

Dintre del PIER01, destaquen projectes com el Payment Innovation Hub, un projecte de CaixaBank, Global Payments Inc., Visa, Samsung i Arval amb la finalitat de promoure la recerca i el desenvolupament en l’àmbit de les noves tecnologies i formes de pagament per tal d’adaptar-se a les noves demandes dels consumidors. Duen a terme línies de recerca que engloben àrees com la biometria, així com noves tecnologies com el Blockchain o el Machine Learning.

Foto: Imatge de la seu del PIER01 Barcelona Tech City. / Generalitat de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This