Catalunya amplia la protecció contra el meningococ en el nou calendari vacunal

El Sistema Nacional de Salut ha incorporat, a partir d’ara, una nova vacuna: es tracta de l’antimeningocòccica conjugada tetravalent (MACWY), que substitueix la vacuna antimeningocòccica C conjugada que s’estava posant fins ara en edat escolar. La dosi d’aquesta vacuna s’administrarà a alumnes d’entre 11 i 12 anys — al sisè curs d’educació primària. Amb aquest canvi, s’amplia la protecció contra tres tipus més de meningococ, a banda del tipus C, que s’administrava fins ara.

Aquesta modificació respon a l’acordat el març de l’any passat al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, i té el vistiplau del Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut. En aquest mateix acord es va especificar que també s’havia de fer una captació i vacunació de diferents cohorts d’adolescents i adults joves fins als 18 anys. Per fer-ho, tam bé es vacunarà, durant dos cursos escolars, els alumnes de 2n d’ESO amb la mateixa vacuna MACWY.

Paral·lelament, també es preveu iniciar, a mitjans d’aquest any, una campanya de captació oportunista gradual als centres de salut per a la vacunació de tots els joves des dels 15 anys fins als 18 anys amb aquesta nova vacuna. Una vacuna que no afecta, però, l’administració de la vacuna MC als nadons de 4 i 12 mesos, que es manté.

Catalunya, capdavantera en política vacunal

Catalunya sempre ha Catalunya amplia la protecció contra el meningococ en el nou calendari vacunal tingut un paper capdavanter en les polítiques vacunals, ja que compta amb el suport del Consell Assessor de Vacunacions, en què participen les societats científiques més representatives. El primer calendari vacunal es va fer a començaments de 1980 i amb aquella pauta es donava protecció contra set malalties. Des d’aleshores s’ha anat actualitzant periòdicament fins a les quinze actuals.

Les vacunes a Catalunya no són obligatòries però és important que tots els infants i adults estiguin vacunats per evitar les malalties i/o les seves complicacions. Les incloses al calendari vacunal s’administren gratuïtament als més de 1.200 centres vacunals.

El calendari inclou les vacunes més adequades en el moment més adient. Són les que eviten les malalties més freqüents i/o greus, les que són més efectives i segures, i les més adequades per al nostre entorn.

Els criteris per incloure una vacuna en el calendari vacunal a l’Estat espanyol estan consensuats en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i són: la càrrega de la malaltia (nombre de casos i gravetat), l’efectivitat i la seguretat de la vacuna, les repercussions de la introducció d’una nova vacuna en el calendari, els aspectes ètics i l’avaluació econòmica. Amb les vacunes incloses al calendari, cada any es prevenen més de 32.000 casos de malalties que afectaven els infants fa només 25 anys.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This