Petjades a la Torre de la Marxa de la Llibertat (Agost del 1976)

CARLES MARQUÈS

El recent pas per Torredembarra de la Marxa PER la Llibertat m’ha recordat quan hi va arribar, a l’agost del 1976, una altra Marxa, la DE la Llibertat, que reclamava la recuperació de les llibertats, l’amnistia i l’Estatut d’Autonomia. Constava de sis columnes que van recórrer Catalunya i part del País Valencià, i la que portava per nom Rafael de Casanova va passar per aquí.

Dels actes organitzats per rebre-la en parlo amb dos testimonis, el Josep Mercadé i l’Enric Bonan. El Josep, fill de l’alcalde de l’època, no tenia afiliació política, més enllà del seu catalanisme actiu, i es va encarregar d’una tasca logística. L’Enric, membre de les Joventuts Comunistes i del Club de Joves, va estar en l’organització, al costat de gent de diversos col·lectius. L’Enric en va escriure unes notes molt valuoses:

14 d’agost

“Es reparteixen fulls informatius explicatius de la Marxa per la Torre.”

17 d’agost

“Visita a casa de l’alcalde Mercadé, per informar del pas de la Marxa de la Llibertat per la Torre.”

18 d’agost

“Citacions a la Guàrdia Civil, on s’amenaça amb sancions de 100.000 a 200.000 pessetes. Nova entrevista amb l’alcalde, per comunicar les activitats previstes, on se’l responsabilitza del que pugui passar.”

19 d’agost

“Reunió a l’Ajuntament, on se’ns autoritza verbalment per realitzar activitats al camp de futbol, amb el vist i plau del tinent de la GC.” L’Enric, que va ser present a aquesta reunió i a les anteriors no recorda què van respondre a aquesta proposta, que tenia com a propòsit allunyar la protesta del centre de la vila. Probablement, creu, no van dir gaire res, amb la intenció de tirar endavant amb els actes i llocs previstos.

Dimarts 24 d’agost

“Recital amb Ramon Muntaner, Carles Pastrana i Roca Foradada on es canta Els Segadors i es llegeix un manifest del Grup de Recolzament de la Marxa de la Llibertat.”

Dissabte 28 d’agost

“Ocupació del poble per la Guàrdia Civil, per l’arribada de la Marxa a la Torre. La població va quedar parada pel nombrós nombre de guàrdies.” Segons l’Enric, “no hi va haver violència real, però sí la voluntat de provocar por.”

Diumenge 29 d’agost

“Mobilització d’un centenar de persones a la platja, on es va repartir la característica petjada símbol de la Marxa. Per la tarda, concentració al Parc Infantil de Babilònia d’unes 200 a 300 persones. Es va repartir meló per tothom.” El Josep Mercadé, que tenia uns 19 anys i ja tenia carnet de conduir, va ser el qui va portar amb el cotxe els melons –o síndries, pel que recorda ell– a la concentració. L’acompanyaven la Rita Gual i el Lluís Font de Rubinat.

La Guàrdia Civil els va aturar el cotxe, però a ells no els van detenir; a qui sí que van detenir va ser a un germà del Josep, el Joan Manuel, d’uns 17 anys, que havia anat amb uns amics al cine de Baix i s’havia acostat per curiositat al parc infantil. “La Guàrdia Civil anava de corcoll, cercant on es realitzaven les accions. Van retenir unes 25 persones, retirant-loshi els DNI. La “festa” va durar fins a les 12 de la nit. Es van produir dues detencions, que van ser deixats en llibertat l’endemà.” Potser les detencions van ser més, perquè el germà del Josep li va comentar que eren uns quants al “cuartelillo”, el que hi havia a l’avinguda Catalunya. L’Enric va avisar de les detencions l’alcalde, que era a missa, aquest va anar al “cuartelillo” i els van alliberar a tots.

Diumenge 12 de setembre

“Gent de la Torre i rodalies va intentar arribar a Poblet, cosa que va ser pràcticament impossible, perquè estava totalment ocupat per la GC.” Pràcticament impossible no vol dir impossible del tot. Les columnes de la Marxa van quedar retingudes a Montblanc i només uns pocs marxaires van aconseguir trencar el cercle policial al monestir. Diuen a Torredembarra, i és probablement cert, que una persona del nostre poble va ser una de les que van culminar la Marxa fins al seu destí. Si va ser així només ens ho podria confirmar aquesta persona. Mentre, tractem-ho amb la discreció pròpia d’èpoques de clandestinitat.

Foto: JAUME CAÑADA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This