ARA FA 25 ANYS l Una celebració històrica… i més polèmica amb les obres del Castell

JORDI SALVAT

Faltaven menys de dos mesos per les eleccions municipals de 1999 quan Torredembarra va organitzar la celebrar els 20 anys de la recuperació dels Ajuntaments democràtics. Va ser un esdeveniment que va idear l’alcalde Santiago Segalà i que aplegar més de 300 alcaldes i regidors dels Països Catalans. Hi van ser presents tres consellers de la Generalitat -Xavier Trias (Governació), Xavier Pomés (Governació) i Joan-Ignasi Puigdollers (Medi Ambient), a més dels presidents de les Diputacions de Tarragona, Lleida i Girona. Va ser una diada festiva, commemorativa i reivindicativa de llibertats, democràcia i més autonomia local. Aquella celebració va deixar un “record” a Torredembarra i que va ser l’escultura de l’Alfa i Omega, obra de Rafel Bartolozzi. El mal estat de la mar no va deixar instal·lar-la al Bloc, que s’havia restaurat. La inauguració es va fer a la sorra i l’escultura es va col·locar al Bloc la setmana següent.

Les obres de rehabilitació del Castell protagonitzaven també l’actualitat informativa de Torredembarra la primavera de fa 25 anys. Un dels moments àlgids va ser la sessió plenària extraordinària del dia 21 d’abril, que va aplegar molt públic  diversos mitjans de comunicació a la reduïda sala de plens de l’antic ajuntament. Es debatia la paralització o no de les obres del Castell dels Icart. El ple va tenir dos protagonistes principals: d’una banda, l’arquitecte director de les obres, Xavier Olivé, representant l’equip de govern, i de l’altra, el regidor d’ERC, Josep Bargalló. Tots dos van aportar moltes dades i diversos informes tècnics.

L’arquitecte va basar la defensa del projecte manifestant que s’havia seguit escrupolosament el dictàmens de la Comissió Territorial de Cultura, els quals avalaven el procés seguit. Va admetre, però, certes modificacions realitzades, com el canvi de dimensions de les finestres, el revestiment de la façana i altres accions d’obra nova a l’interior. Per la seva part, Bargalló, portaveu de tota l’oposició i de la ciutadania de Torredembarra que s’havien manifestat en desacord amb les obres, va presentar al ple un informe de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, on es constatava, entre altres, que les obres de la caixa de l’ascensor interior trencaven la imatge històrica de l’edifici, així com el revestiment de la façana que no guarda relació amb l’original.

L’oposició va demanar la paralització de les obres i sotmetre la resolució final a un tercer informe dels Serveis d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili. El debat va concloure amb la desestimació de la proposta de paralització de les obres gràcies als vots del govern, que feien insuficients els vots en contra de tota l’oposició.

Foto: DIARI DE LA TORRE

Hemeroteca

Tweets recents

Share This