ARA FA 25 ANYS l Ens visita un pailebot històric, el ‘Coco’ triomfa en un torneig de pesca a Cuba i puja la tensió al ple municipal

JORDI SALVAT

Una curiosa embarcació visitava el recentment inaugurat port de Torredembarra. Es tractava d’un dels darrers pailebots del món, el Thopaga. Torredembarra al moment entrevistava el seu representant, Gerard Delgado, i la seva capitana, Nicole Lengler. El Thopaga havia estat construït a Águilas (Múrcia) el 1924 i des de 1950 va passar a la naviliera Matutes fins que el 1978 la va comprar Circum Navegaciones i portava bandera paraguaiana. Tenia 42 metres d’eslora i una tripulació de 8 a 10 mariners, tot i que per a regates arribava a la trentena. El vaixell havia treballat en el transport al Carib i en rodatges de cinema i TV. Havia viatjat fins a Austràlia.

I seguim parlant del mar, però anem fins a Cuba. I és que Joaquim Valls Llorach, Coco, amb l’equip Ara Lleida Blue Marlin va aconseguir el primer lloc en el XIV Torneo Internacional Blue Marlin, disputat a l’illa caribenya aquell mes d’octubre de fa 25 anys, concretament en el canal de Florida. Van iniciar el campionat divuit embarcacions de diversos països, però només vuit vaixells van acabar la prova, a causa de l’huracà Roxana. L’Ara Lleida, amb el Coco a la tripulació, va aconseguir 370 lliures en captures. Una crònica de Josep Maria Valls al Torredembarra al moment recollia la gesta d’aquest pescador de Baix a Mar.

Un entitat torrenca que vivia un moment dolç era l’Associació de Balls de Saló, amb una gran pedrera, com ho demostraven les exhibicions de Susanna Atance i Gerard Pérez, de 9 i 8 anys respectivament. Havien guanyat diversos concursos i sortit ja al programa de la Mari Pau Huguet a TV3 i a Bravo, bravísimo de Telecinco.

A l’Ajuntament la tensió pujava a mesura que avançava el curs i en el ple d’octubre hi va haver una forta discussió entre l’alcalde, Santiago Segalà, i el cap del principal grup de l’oposició, el GIT, Celestí Salort. Va ser al final de la sessió, en els precs i preguntes, quan l’alcalde i l’exalcalde es van “enganxar” per unes suposades amenaces i coaccions del segon a treballadors municipals, segons el seu gran rival polític, mentre Salort ho negava i afirmava que només “va demanar una informació puntual”. La discussió va derivar en retrets sobre fets de 1986. “Mentre durava la discussió, el regidor d’ERC i altres regidors de diferents grups es lamentaven de l’espectacle donat”, concloïa la crònica del Torredembarra al moment.

Precisament Josep Bargalló declarava al mensual torrenc que “l’impresentable espectacle va fer passar vergonya, molta vergonya als qui érem a l’escarransit saló de plens”. El llavors regidor d’ERC lamentava també “la poca experiència en el diàleg fluid, la conversa tranquil·la i l’acord puntual”: “El diàleg serè i obert no és una de les virtuts del senyor Segalà.” En aquell inici de la tardor del 95, la Marxa per la Independència, promoguda per ERC, va passar Torredembarra després de recórrer el Tarragonès. Hi van participar un centenar de persones i vint-i-cinc vehicles.

Foto: El pailebot Thopaga al port de Torredembarra. / TORREDEMBARRA AL MOMENT

El darrer vídeo

ENTREVISTA l Josep Bargalló, exconseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This