S’inaugura el port, es presenta la depuradora municipal i Iris Figuerola guanya el Premi Isabel de Villena

JORDI SALVAT

El mes d’abril de fa 25 anys acabava amb un dels actes més esperats a la nostra vila: la inauguració de la primera fase del port esportiu i pesquer de Torredembarra. Va ser un acte molt multitudinari i emotiu, amb els tres pescadors més vells del municipi, el Xato, el Ramon de la Vella i el Joanet, asseguts a primera fila, amb les autoritats. L’encarregat de tallar la cinta aquell 30 d’abril de 1995 va ser el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, Jaume Roma. Roma va ser un dels consellers més breus dels 23 anys de governs Pujol, ja que va dimitir al cap de set mesos d’arribar al càrrec per la seva implicació en un presumpte cas de corrupció.

El port de Torredembarra s’inaugurava menys de dos anys després de la col·locació de la primera de pedra el 16 de maig, amb gairebé el 50% dels amarraments ocupats. El president de Port Torredembarra SA, Lluís de Patricio, anunciava en el seu parlament la construcció d’un passeig i un auditori per a espectacles. No sabem si es referia a l’espai de la Roca Foradada que ara acull el festival d’estiu del mateix nom. Per cert, el cap Gros encara no havia caigut.

Un altre gran equipament ubicat a Torredembarra però que havia de donar servei també a altres localitats veïnes, Creixell, Roda de Berà i la Pobla de Montornès, era la depuradora supramunicipal. Es va presentar en un acte públic també aquell mes d’abril, per iniciar aviat les obres. El gerent de la Junta de Sanejament, Antoni Garcia Coma, va explicar les característiques de la depuradora. En la seva intervenció, l’alcalde, Santiago Segalà, va recordar que el projecte havia començat a caminar quatre anys abans, a l’inici del mandat. La planta situada a la muntanyeta del Pujol, a Clarà, estava planificada com una planta biològica, aprofitant la matèria orgànica que tenen els abocaments.

En l’àmbit cultural, aquell mes d’abril destacava el nom d’Iris Figuerola, que va guanyar el I Premi de Narrativa Isabel de Villena, amb l’obra I després diuen que el peix va car, diu Sorolla, que va presentar amb el pseudònim Marieta de l’Ull Viu. Organitzat pel Grup de Dones de Torredembarra i que va comptar amb una gran participació i un jurat format per Olga Xirinacs, Montse Palau i Núria Gómez.

La precampanya electoral seguia endavant i els partits anaven anunciant els noms que completaven les seves candidatures, amb els inevitables problemes dels qui aspiraven a anar més amunt i no ho aconseguien. Era el cas del PSC. Al Torredembarra Actualitat trobàvem un article en què el secretari de política municipal de la federació tarragonina, Ferran Sánchez Camins, reconeixia que “hi havia un grup minoritari d’homes i dones que volia entendre de manera diferent la confecció de la llista.” Però la sang no va arribar al riu i finalment la històrica Trinidad Mir va acompanyar en el número 2 Manuel Jiménez, en una candidatura on destacaven set independents.

Foto: Una imatge de la inauguració del Port de Torredembarra. / TORREDEMBARRA AL MOMENT

Hemeroteca

Tweets recents

Share This